Piwa

Browar Kormoran – olsztyńscy pasjonaci piwa cz. II

2015-11-23 11:30:00 Jakub Chojak

Warzone w naszym browarze piwa są wyjątkowe z różnych względów. Każde z nich to nasz autorski pomysł, wykuty w czasie kolejnych prób i degustacji. To, co można spróbować, to często efekt naszej wielomiesięcznej pracy – mówią przedstawiciele firmy Browar Kormoran z Olsztyna. Zapraszamy na drugą część artykułu o lokalnych mazurskich piwach.

W czasie warzenia naszych piw nie uznajemy kompromisów. Nie stosujemy żadnych ulepszaczy. Nie korzystamy z surowców niesłodowanych dla obniżenia kosztów. Nie skracamy żadnych procesów związanych z naszymi piwami. Opieramy się o dostawców surowców, z którymi wiążą nas kontakty nie tylko biznesowe. Mając jednego dostawcę miodu, ekologicznych zbóż, chmielarza, czy pszczelarza możemy mieć pełną kontrolę nad surowcem, jego jakością, ale też być pewnym partnerem – wyjaśnia Paweł Błażewicz z Browaru Kormoran Sp. z o.o.

Minimum pół roku leżakowania
Ważnym wyznacznikiem w browarze jest czas. Jest on krótki, kiedy idzie o reakcję na oczekiwania klientów. Jednak nie jest ograniczony, jeżeli chodzi o zaoferowanie klientom możliwie najlepszego piwa. Widać to np. w czasie leżakowania porterów, gdy klasyczny Porter Warmiński leżakowany jest minimum pół roku. Natomiast czas powstawania Imperium Prunum to blisko 18 miesięcy, w tym obowiązkowo dwa okresy zbiorów i wędzenia śliwek.
Takie bezkompromisowe działanie daje efekty. Trwała współpraca zapewnia firmie surowiec o wyjątkowych właściwościach. - O tempie pracy browaru decyduje piwo, a nie księgowość. To w smaku naszych piw czuć. Smak ten doceniają zarówno konsumenci, jak i eksperci. Należy nadmienić, że na światowym portalu Ratbeer.com 7 naszych piw jest w top50 w swojej kategorii na świecie – dodaje Błażewicz.

Wyłącznie naturalne surowce
Browar Kormoran wkrótce będzie mógł się pochwalić 25-leciem swojej działalności. Od samego początku istnienia firma działa w sposób tradycyjny, z zachowaniem wszelkich prawideł rzemiosła. Browar korzysta wyłącznie z naturalnych surowców. - Piwa zacieramy – w zależności od stylu – infuzyjnie lub dekokcyjnie. Fermentacja zachodzi bez ingerencji z zewnątrz, przy udziale drożdży górnej lub dolnej fermentacji. Ewenementem jest tu piwo orkiszowe, które fermentujemy zarówno drożdżami dolnej, jak i górnej fermentacji – z pasją mówi Paweł Błażewicz. Etapem, który wymaga największej cierpliwości jest leżakowanie. W jego czasie piwo dojrzewa, a jego smak i zapach – wraz z klarownością i nasyceniem dwutlenkiem węgla – staje się spójną kompozycją. Ten czas trwa od 4-6 tygodni do przeszło roku, w zależności od piwa. Efektem tego procesu są piwa o niepowtarzalnym smaku.

Najwyższa klasa piwa
Browar Kormoran od samego początku jest niezależną polską firmą prowadzoną przez trzech właścicieli. Jednak za jej sukcesem stoi także załoga – technolodzy, piwowarzy, pracownicy produkcji, sprzedaży, czy laboratorium zakładowego. Browar jest firmą z grupy MŚP, co pozwala zachować rzemieślniczy charakter oraz dużą elastyczność i szybką reakcję na potrzeby i oczekiwania rynku. Równie ważnym elementem w funkcjonowaniu firmy jest stała i sprawdzona grupa dostawców najwyższej jakości surowców. To właśnie w nich tkwi olbrzymi potencjał, który w browarze zmieniany jest w najwyższej klasy piwa.

Ciekawostki związane z firmą:
- piwo Browaru Kormoran znalazło się wśród 20 najlepszych piw na świecie,
- najmocniejsze piwo ma zawartość 11% alkoholu,
- najlżejsze piwo ma 6,5% ekstraktu, 1% alkoholu, ale za to ¼ kalorii standardowego piwa,
- jedyny browar, który oferuje dwa piwa wet hop,
- piwo Orkiszowe jest najpierw fermentowane drożdżami dolnej, a następnie górnej, fermentacji. Występuje w wersji bez dodatków oraz z dodatkiem miodu lub czosnku,
- w roku 2013 dla uczczenia Roku Kopernika Browar Kormoran oferował Gruit Kopernikowski – piwo bez chmielu, ale z mieszanką ziół, opartej na lawendzie. Inspiracją była historia z życia M. Kopernika.

Więcej informacji o produktach Browaru Kormoran: tutaj

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ