Polska
Do 9 lipca trwają zgłoszenia do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” województwa Warmińsko-Mazurskiego
Tylko do 9 lipca nabór do części produktowej konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” z województwa Warmińsko-Mazurskiego. Konkurs odbędzie się 12 sierpnia 2021 r. w Olsztynie. Jest to XX, jubileuszowa edycja konkursu.
Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria regulaminowe.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.
Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Poza komisją konkursową powoływana jest Kapituła Krajowa, która przyznaje statuetki „Perła” produktom wybranym spośród nominowanych w czasie finałów regionalnych. O nominację mogą ubiegać się również produkty nagrodzone i wyróżnione w poprzednich edycjach konkursu w danym regionie.
Zasady udziału w konkursie
Konkurs przebiega dwuetapowo:
W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach:
- produktów pochodzenia roślinnego,
- produktów pochodzenia zwierzęcego,
- napojów,
- innych produktów.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu (spośród produktów nominowanych w regionach) do prestiżowej nagrody „PERŁA ”, która wręczana jest na Wielkim Finale Konkursu w Poznaniu, podczas trwania targów „Smaki Regionów” 3 października 2021 roku.
Regulamin konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz kartę zgłoszeniową można pobrać ze strony Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego http://www.produktyregionalne.pl/nkd.php?body=article&name=nkd-dokumenty-do-pobrania&lang=pl oraz poniżej:
Klikając w podany link możecie Państwo pobrać Regulamin konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy
Klikając w podany link możecie Państwo pobrać Kartę zgłoszeniową
Na zgłoszenia jest czas do 9 lipca 2021 roku. Zgłoszenia najlepiej przesyłać mailem w formie edytowalnej (WORD) na adres m.sadlowska@warmia.mazury.pl
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl