Mięso i wędliny

Dukielszczyzna na topie

2011-10-21 15:00:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Przepisy sprzed wieku, przyprawy tylko ekologiczne – to dukielskie przysmaki.

Zakład Mięsny z Dukli
Zakład Mięsny z Dukli

Zakład Mięsny z Dukli produkcję opiera tylko na tradycyjnych recepturach, nie stosując konserwantów ani tzw. polepszaczy, modyfikowanych białek, soi, błonnika itp.

Dukielskie wędliny to głównie wysokiej jakości kiełbasy suche, półsuche, wędzonki dukielskie (boczki, polędwice wieprzowe, szynki, balerony) oraz salceson bez żelatyny – wszystkie przygotowywane 
wg. starych, nieraz 150-letnich receptur, pochodzących z okolicznych wsi, dawnych dworów szlacheckich, a nawet armii austro-węgierskiej.

Jako jedyni w kraju firma produkuje “KIEŁBASĘ PRADZIADA”, w skład której, wchodzi mięso szynkowe wieprzowe i wątróbka. Wędliny z Dukielszczyzny z pewnością zaspokoją podniebienia każdego, nawet najwybredniejszego smakosza, stanowiąc ozdobę każdego polskiego stołu.

Kiełbasa pradziada z szynką i z wątróbką, jest to wyrób regionalny, kiełbasa może być prygotowywana tylko przez naszą firmę, legendy głoszą, że pochodzi ze szkoły masarni lwowskich, więc jest to przepis przedwojenny. Staramy się przypominać zapomniane smaki przez używanie ekologicznego mięsa, ekologicznych przypraw – mówiła Amelia Żurek z firmy Jasiołka.

Aż 5 produktów z całego asortymentu firmy, wpisane zostały na listę tradycyjnych produktów Podkarpacia.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ