Żywność
Ekologiczne także opakowania. Żegnamy się z plastikiem
Ekologiczna, zdrowa, tradycyjna. Teraz także w przyjaznych środowisku opakowaniach. Unia Europejska żegna się z plastikiem. Wraz z 2021 rokiem żywność będzie sprzedawana i podawana w opakowaniach i na naczyniach wyprodukowanych z przyjaznych planecie materiałów.
Z obiegu znika 10 najbardziej problematycznych przedmiotów jednorazowego użytku. Lista rzeczy zakazanych to patyczki higieniczne, sztućce (widelce, noże, łyżki, pałeczki), talerze, słomki, mieszadełka do napojów, patyczki do balonów, pojemniki do żywności i styropianowe kubeczki.
Plastikowe jednorazówki towarzyszyły nam przez lata. Miały być ułatwieniem, a stały się jednym z poważniejszych problemów. Rozkładają się latami szkodząc Ziemi i szkodząc zwierzętom ponieważ często mylone pozostałym w nich zapachem pokarmów były przez nie zjadane. Produkty, których od 2021 roku nie można wprowadzać w obieg, a od połowy tego roku także ich używać. Oznacza to, że od lipca tego roku na wszelkiego rodzaju festynach, piknikach i degustacjach potrawy będą serwowane tylko i wyłącznie na talerzach wykonanych z przetwarzalnych materiałów podobnie jak sztućce, którymi będziemy je zjadać. Kupując na wynos otrzymamy dania w ekologicznych opakowaniach, podobnie jak produkty, których chcemy użyć w naszej kuchni.
Zakazane właśnie jednorazówki w większości trafiały do rzek, mórz i oceanów. Według danych Komisji Europejskiej 80% wszystkich morskich odpadów stanowią tworzywa sztuczne, a w tej grupie 70% to te z zakazanej listy.
Wprowadzenie pakietu odpadowego pozwoliło na określenie celów zmniejszania ilości tworzywa sztucznego na rynku. Pierwszy etap to rezygnacja ze wspomnianych wyżej przedmiotów. Kolejne będą wdrażane w następnych kilku latach. Razem z wycofywaniem nieprzetwarzanego plastiku jego producenci i użytkownicy będą zobowiązani do recyklingu jak największej ilości materiałów możliwych do przerobienia i ponownego wykorzystania.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl