Polska

Gdzie na grzyby? Miłośnicy naszego sportu narodowego sami tworzą mapę.

2022-09-17 10:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Trochę popadało. Najzimniej nie było i w lasach pojawiły się długo wyczekiwane grzyby. Jak długo będzie trwać sezon? Tego nikt nie wie więc koszyki w rękę i ruszajcie na grzybobranie. 

fot. redakcja@produkty-lokalne.pl
fot. redakcja@produkty-lokalne.pl
Występują na wszystkich kontynentach. Jak do tej pory opisano prawie 150 tys. gatunków grzybów. W Polsce jest ok. 14 tys. Najbardziej znane i lubiane to borowiki, koźlaki, maślaki, rydze. Trzeba pamiętać, że sporo jest też grzybów trujących. Jeśli mamy wątpliwości jakiego znaleźliśmy najlepiej go zostawić - oczywiście nie niszczyć. Nam może zaszkodzić, ale dla mieszkańców lasu to część menu. Inna zasada bezpieczeństwa to grzyby o rurkowatym spodzie kapelusza (gąbka). Wśród tych nie ma trujących, najwyżej niejadalne czyli gorzkie w smaku. Mniej wprawieni grzybiarze powinni zabrać ze sobą na grzybobranie atlas lub korzystać z tych internetowych. O sprawdzenie zbiorów można też poprosić specjalistę w lokalnym sanepidzie. 
 
 
Grzybowa z własnoręcznie zebranych borowików czy prawdziwków smakuje najlepiej. Dlatego korzystajcie z sezonu. Warto zajrzeć na mapę tworzoną przez samych grzybiarzy, którzy podpowiadają gdzie warto jechać po zbiory. 
 

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ