Polska
„Gęsim tropem – warmińsko-mazurskie smaki i smaczki”
W grudniu 2021 roku ukazało się kolejne wydawnictwo dotyczące naszego kulinarnego dziedzictwa Warmii i Mazur. Publikację pt. „Gęsim tropem – warmińsko-mazurskie smaki i smaczki” przygotowało Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi.
Wyjątkowe walory smakowe i jakościowe gęsiny budzą współcześnie coraz większe zainteresowanie. W konsekwencji stale poszerza się oferta wyrobów z gęsiny oferowanych na polskim rynku żywnościowym, ale najwięcej zwolenników zjednuje ona sobie wśród zawodowych kucharzy i restauratorów.
Rozwijająca się dzisiaj bardzo prężnie turystyka kulturowa, której ważnym elementem jest także odkrywanie kuchni regionalnych, staje się bramą do poznawania tradycji i obyczajów określonych wspólnot regionalnych. To swoiste zaproszenie do stołu jest najlepszą okazją do nawiązania bliższej znajomości także i w innych wymiarach.
Publikacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich”. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Działanie: „Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju”.
Ma stanowić teoretyczną pomoc w zakresie działań służących opracowaniu nowego szlaku kulinarnego, wiodącego przez niezwykle atrakcyjne pod względem kulturowym (w tym także kulinarnym) województwa warmińsko-mazurskiego.
Publikacja pt. „Gęsim tropem – warmińsko-mazurskie smaki i smaczki” - jest do pobrania TUTAJ.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl