Polska
Idealny do ziemniaków, potrafił też odpędzać demony. Poznajmy koper włoski.
Greccy i rzymscy medycy stosowali go jako środek moczopędny i wiatropędny. Uważano, że jest najlepszym środkiem do odpędzania złych duchów i demonów. Dziś stosowany jest głównie w kuchni jako składnik sałatek lub przyprawa. Idealny do ziemniaków na niedzielnym obiedzie.
Koper włoski, bo o nim tutaj mowa, to roślina powszechnie zanana i stasowana. Wykorzystywane są owoce oraz olejek z owoców. Koper włoski ma działanie wykrztuśne, a także przeciwgorączkowe i napotne. Dzięki swoim właściwościom zwalcza drobnoustroje, dlatego wykorzystywany jest w leczeniu przeziębień, zapaleń jamy ustnej i aftach.
Jego owoce stosuje się przy zaburzeniach trawienia i braku apetytu, ponieważ mają działanie pobudzające soki żołądkowe. Poza tym zmniejsza napięcie mięśni brzucha, dlatego sprawdza się przy bólach i wzdęciach. Koper ma działanie przeciwwymiotne.
Greccy i rzymscy medycy stosowali go jako środek moczopędny i wiatropędny. Współcześnie też jest wykorzystywany pomocniczo w leczeniu chorób układu moczowego.
Olejek eteryczny z kopru włoskiego stosowany zewnętrznie działa bakteriobójczo oraz przeciwpasożytniczo, a napar może być stosowany do przemywania tłustej skóry.
W dawnych czasach wierzono, że koper włoski jest najlepszym środkiem do odpędzania demonów. Wierzono też, że przynosi on szczęście nowo narodzonemu dziecku.
Oczywiście współcześnie ma on największe zastosowanie w gastronomii jako składnik surówek, sałatek i lekkich dań, a także jako przyprawa nieodłącznie kojarzona z domowym obiadem i pysznymi ziemniakami.
Jednak to nie jedyne zastosowanie żywieniowe kopru, w przemyśle spożywczym olejek używany jest w celu wzbogacenia smaku cukierków i alkoholi. Koper stosowany jest również w perfumerii, mieszankach zapachowych dodawanych do past do zębów, płynów do płukania ust, mydeł oraz innych kosmetyków.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl