Żywność

Agrochemii mówią zdecydowane "nie"

2011-10-11 14:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Gospodarstwo położone na skraju wsi, piękna, spokojna okolica, niedaleko stadnina koni, w pobliżu lasy. Brzmi zachęcająco? To gospodarstwo prowadzone metodami ekologicznymi, bez agrochemii, gdzie można zakupić wędliny, jaja i przetwory owocowo-warzywne.

Gospodarstwo agroturystyczne Małgorzaty Dąbrowskiej
Gospodarstwo agroturystyczne Małgorzaty Dąbrowskiej

Gospodarstwo agroturystyczne Małgorzaty Dąbrowskiej położone jest w otulinie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Uprawia się tam m.in. czarną porzeczkę, orkisz, grykę, warzywa oraz rośliny na potrzeby zwierząt znajdujących się w gospodarstwie. Największym powodzeniem i popularnością cieszy się jednak kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha, która została zarejestrowana jako produkt tradycyjny: – Nasza firma to 18 hektarowe gospodarstwo, kiełbasy robimy niewiele i tylko z własnych tuczników, gdyż do jej zrobienia musi być mięso najwyższej klasy – mówiła Małgorzata Dąbrowska, właścicielka gospodarstwa.

W pobliżu gospodarstwa znajduje się użytek ekologiczny „Derkacz”, gdzie można spotkać chronione gatunki roślin i zwierząt oraz zobaczyć bagno z unikalną żurawiną. 8 kilometrów od gospodarstwa znajduje się stadnina koni, drewniana cerkwia i stary dworek.

W 2003 roku gospodarstwo zostało wyróżnione certyfikatem ekologicznego AGROBIOTESTU i EKOLANDU. Otrzymało również I nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2005. Okazjonalnie gospodarze organizują warsztaty kulinarne dla dorosłych i dzieci, podczas których uczą lepienia pierogów i wypieku ciastek ze skwarek. Obiekt czynny jest cały rok.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ