Zapowiedzi wydarzeń

Andruty Kaliskie będą reprezentowały nasz region podczas Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

2018-07-24 08:30:00 Jakub Chojak

W Poznaniu 22 września rozpocznie się Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski. W ciągu 3 dni zaprezentują się przedstawiciele z 8 krajów i 10 polskich regionów. Przybyli goście - Na pewno spróbują naszą wielkopolską kiełbasę białą parzoną, kaliskie andruty i poznańskie rogale świętomarcińskie – mówi wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

Wielkopolska jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 2008 roku, natomiast łącznie do ESRDK należy 45 regionów z całej Europy, w tym 10 z Polski. - Głównym celem jest promocja regionalnej żywności, opartej na lokalnych i tradycyjnych produktach. Członkowie Sieci gwarantują, że ich produkty są zdrowe i pochodzą z naturalnych upraw, bez dodatków chemii – mówi wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

Do Wielkopolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego należy obecnie 124 członków i są to m.in. producenci żywności, restauracje i gospodarstwa agroturystyczne. - O rolę gospodarza Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego zabiegaliśmy od 2015 roku, bo to jest ogromny prestiż i szansa na promocję dla naszych lokalnych producentów zdrowej żywności - mówi wicemarszałek Grabowski.

Swoje wyroby w Poznaniu zaprezentują przedstawiciele takich krajów jak Niemcy, Dania, Turcja i Szwecja. - Forum jest najlepszą formą wymiany doświadczeń i praktyk, dzielenia się swoimi osiągnięciami, jak również okazją, by czerpać inspiracje od innych regionów, należących do sieci dziedzictwa kulinarnego - dodaje wicemarszałek.

Jak podkreśla wicemarszałek Grabowski, aby otrzymać specjalny certyfikat przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego trzeba spełniać najwyższe wymogi - Certyfikat członkowski oraz tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych miejsc, informują konsumentów i turystów, gdzie oferują najlepsze i najzdrowsze regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury - powiedział marszałek Grabowski.

W skład komisji opiniującej wchodzą osoby związane z kulinariami oraz naukowcy z poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ