Turystyka

Bukowina Tatrzańska – „U Jancoka” - Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska

2016-03-03 12:30:00 Jakub Chojak

Nowo wybudowany obiekt „U Jancoka” usytuowany jest przy drodze wiodącej z Bukowiny Tatrzańskiej do wsi Brzegi. Znajduje się nieco z boku zatłoczonych okolicznych kurortów, jednocześnie bardzo blisko popularnych, turystycznych atrakcji okolicy, jak Terma Bukowina czy Kotelnica Białczańska. Obiekt oferuje 10 pokoi gościnnych z łazienkami, TV i dostępem do bezprzewodowego internetu.

Zmotoryzowani zostawią swoje samochody na bezpiecznym, bezpłatnym parkingu obok domu wypoczynkowego. Budynek otacza zielony ogród z huśtawkami, miejscem na grill i ognisko, a także zapierającym dech w piersiach widokiem na górskie szczyty. Dzieci mogą pobawić się na placu zabaw ze zjeżdżalnią, piaskownicą i trampoliną, a w zimniejsze dni pograć w piłkarzyki w budynku.

Nasz dom wypoczynkowy to doskonała baza wypadowa na górskie wycieczki szlakami Tatrzańskiego Parku Narodowego. W pobliżu znaleźć można piękne widokowe polany na górskich zboczach, jak np. polana Głodówka, z której można podziwiać krajobraz prawie całych Tatr. Blisko stąd na Słowację, do Bukowiny, Białki czy Zakopanego. Klika kilometrów dzieli mieszkańców pokoi naszego obiektu od basenów geotermalnych Terma Bania i Terma Bukowina – mówią właściciele obiektu i dodają:

W sezonie wiosenno-letnim zapraszamy na wyprawę do naszej bacówki „U Jancoka”, mieszczącej się na polance niedaleko budynku. Tu można spróbować oscypków, bundzu, żętycy czy korbaczyków – łagodnych góralskich serów z owczego i krowiego mleka. Chętni poznają proces ich wytwarza oraz zakupią nasze wyroby. Na pobliskiej polanie prowadzimy także wypas owiec. Wyprawa do bacówki to niepowtarzalna okazja na poznanie podhalańskiej tradycji i regionalnych smaków.

“Bacówka u Jancoka”, jak również cały obiekt otrzymały prestiżowy certyfikat Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska.

Więcej dowiecie się na: http://www.ujancoka.pl/index

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ