Ryby

Hodowla Pstrąga w Ojcowie – tradycyjne produkty z Małopolski!

2016-02-03 14:00:00 Jakub Chojak

Tradycja hodowli pstrągów potokowych w Ojcowie, pod Krakowem, sięga lat 30. ubiegłego wieku. Pstrągarnia powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do naturalizacji stawy objęła w dzierżawę Magda Węgiel razem z córką Agnieszką Sendor. Nakładem ciężkiej pracy i pełnego zaangażowania nie tylko z sukcesem udało się przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego ale również stworzyć wspaniałe miejsce do wypoczynku, relaksu a także doznań kulinarnych.

Pstrąg Ojcowski to firma rodzinna założona przez matkę i córkę które postanowiły przywrócić świetność stawom znajdującym się w sercu Ojcowskiego Parku Narodowegeo. Jej celem jest odnowa hodowli pstrąga potokowego, propagowanie świadomego i etycznego chowu, edukacja społeczności w zakresie historii regionu oraz tradycji kulinarnych.

Stawy pstrągowe w Ojcowie swój wyjątkowy charakter zawdzięczają malowniczej lokalizacji, naturalnemu mikroklimatowi oraz krystalicznie czystej i dobrze natlenionej wodzie z potoku Młynówka. Połączenie tych czynników, a w efekcie imitacja górskiego potoku czyli naturalnego środowiska pstrągów potokowych, stwarza doskonałe warunki do hodowli.

Najważniejszym produktem firmy jest Pstrąg Ojcowski Potokowy. Co go cechuje? Dla zachowania czystości genetycznej do tarła używa się wyłącznie tarlaków pozyskanych z rzeki Prądnik, potoku Sąspówka oraz Eliaszówka. Narybek pozyskany z dzikich pstrągów potokowych cechuje się wyższą odpornością na choroby, dużą przeżywalnością oraz szybką adaptacją do pobierania pokarmu naturalnego. Dodatkowo, w przypadku awaryjnego przeniknięcia ryb do środowiska naturalnego, nie stanowią one zagrożenia zanieczyszczenia genetycznego miejscowej populacji dzikich pstrągów.

W procesie hodowli zachowujemy tradycyjne metody produkcji bez użycia przemysłowych technik przyspieszających przyrost wagi i wielkości ryby. Proces karmienia nie jest zmechanizowany i wymaga bezpośredniego udziału człowieka. Odławianie pstrągów następuje w sposób tradycyjny poprzez przeciąganie sieci przez staw, przez co nie dochodzi do duszenia i uszkadzania ryb. W gospodarstwie rybackim używa się tradycyjnych narzędzi rybackich: kasarków, sieci-włoka, bosaków. Ze względów krajobrazowych odtworzone zostały naturalne mnich drewniane. Naszym celem jest odnowa hodowli pstrąga potokowego, propagowanie świadomego i etycznego podejścia do hodowli, edukacja społeczności w zakresie historii regionu oraz ochrony środowiska – tłumaczy właścicielka hodowli, Agnieszka Sendor.

Hodowla serwuje pstrągi wędzone i grillowane, w jak najmniej skomplikowanej, prostej formie. – Pstrągi są zawsze świeże, nigdy nie mrozimy stawiamy na jakościowe, zdrowe produkty. Naszą specjalnością jest Pstrąg Ojcowski wędzony naturalnie na drewnie bukowym bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników. Pstrągi podajemy z lokalnym pieczywem. Do pstrągów polecamy wino z lokanych winnic, pyszne i zdrowe soki bio Marurer, wody mineralne z Wysowej Zdrój oraz piwa z regionalnych browarów – dodaje Agnieszka Sendor.

Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej producentów i restauratorów którego celem jest zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów Unii Europejskiej.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ