Sery
Lista produktów tradycyjnych - Kamiennogórski ser pleśniowy
Kamiennogórski ser pleśniowy został wpisany na listę produktów tradycyjnych w siepniu 2010 roku. Ostry, pikantny, pieczarkowy lekko gorzki ser w kształcie cylindra ma średnicę 20 cm, wysokość ok. 10 cm i masę 2,5-3 kg.
Tradycje mleczarskie w Kamiennej Górze (niem. Landshut) i okolicach mają bardzo głębokie korzenie. Związane jest to z położeniem na obszarach górskich, dla których charakterystyczne są łąki i pastwiska o zróżnicowanej roślinności, idealnie nadające się pod hodowlę bydła mlecznego. Początków zorganizowanej na szeroką skalę hodowli bydła mlecznego na Ziemi Kamiennogórskiej należy upatrywać już w XIII/XIV wieku, do której w dużej mierze przyczynili się cystersi krzeszowscy. Na tym terenie podczas pożogi wojennej w 1941 roku ocalały jedynie 2 z 21 mleczarni. Kamiennogórski ser pleśniowy wytwarzany jest z najwyższej jakości mleka krowiego, dzięki czemu zawiera dużo wartości odżywczych oraz długo zachowuje swoją świeżość. Połączenie tradycyjnych receptur z nowymi technologiami produkcyjnymi spowodowało, że kamiennogórski ser pleśniowy posiada wysoką zawartość potrzebnych dla człowieka związków mineralnych i wapnia. Stanowi on także doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Bogaty jest on w witaminy z grupy A i B, które wspomagają pracę układu nerwowego i przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl