Pieczywo

Pieczywo bez polepszaczy

2011-10-22 15:00:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Działają od ponad 60 lat zaopatrując mieszkańców powiatu szczycieńskiego w najróżniejsze wypieki – smaczny chleb baltonowski, chrupiący bawarski, czy wieloziarnisty. Mowa o Gminnej Spółdzielni “Samopomoc Chłopska” w Dźwierzutach.

“Samopomoc Chłopska” w Dźwierzutach
“Samopomoc Chłopska” w Dźwierzutach

Spółdzielnia rozpoczęła swoją działalność 16 czerwca 1945r. Inicjatywa założenia spółdzielni powstała wśród pierwszych rolników, przybyłych po wojnie do miasteczka. 4 września 1945r. odbyło się pierwsze walne zgromadzenie 12 członków przedsiębiorstwa.

Od 2008 roku “Samopomoc Chłopska” jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne – Warmia Mazury Powiśle, to znak potwierdzający jakość tradycyjnej i innowacyjnej żywności. – Produkujemy wszystko na kwasie naturalnym bez polepszaczy, w sumie ponad 30 produktów. Turyści, którzy chętnie zwiedzają ten piękny region, w płóciennych workach od nas wypieki kupują i do siebie zawożą – mówił Jerzy Kilijański prezes piekarni.

Przedsiębiorstwo produkuje chleb na naturalnym kwasie, metodą fermentacji wielofazowej, sprawdzoną od wieków. Oprócz produkcji piekarniczej Spółdzielnia zajmuje się handlem artykułami spożywczymi i przemysłowymi oraz szkoli uczniów w zawodzie piekarza.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ