Przepisy
Proste i smaczne. Placki ziemniaczane mają swój dzień
Proste i uniwersalne. Równie dobrze smakują na słodko, w wersji wytrawnej lub same. Według kucharzy sekretem jest nie tylko odpowiedni rodzaj głównego składnika, ale też sposób jego starcia. Najlepsze powstają z płatków, a nie z miazgi. Gotowi na wielkie smażenie? W dzień placka ziemniaczanego proponujemy by to danie zaserwować na obiad.
W polskiej kuchni królują ziemniaki. Lata zachwytu nad przepisami z różnych regionów świata pozwoliły wybrać nasze ulubione egzotyczne dania i wrócić z pokorą do pospolitego kartofla. Według statystyk bulwy częstą lądują na naszych stołach. W wersji najprostszej, ale też dań, które można z nich przyrządzić. W tym obchodzącego 13 listopada swój dzień placka ziemniaczanego. I jest to typowo polska wariacja na wykorzystanie kartofli, chociaż w różnych wariantach znana też w innych krajach.
Jak przyrządzić placki ziemniaczane, plyndze, plendze, plindze?
SKŁADNIKI
Ziemniaki– 1 kilogram - koniecznie z dużą ilością skrobi, czyli najlepiej typu B lub C, a ze względu na dużą ilość wody odpadają młode ziemniaki
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
Cebula – tylko w wersji wytrawnej (jej dodanie sprawia, że ciasto nie ciemnieje, a placki są chrupkie)
Przyprawy – sól, pieprz, mogą być ulubione zioła
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce (jak wolimy drobnej lub jak poleca wielu kucharzy na grubych oczkach wtedy placki będą „piórkowe”). Masę odciskami z wody, a skrobię, która z tego zostaje wrzucamy do ziemniaków, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Jeśli placki mają być wytrawne także cebulę. Mieszamy.
Smażymy na tłuszczu (oleju lub smalcu), a według uznania na suchej patelni.
Możemy podawać z cukrem, konfiturami, śmietaną lub sosami i warzywami.
Smacznego!
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl