Sery

Sery dopracowane z pasją

2011-10-18 13:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Pochodzi z Dolnego Śląska, z zawodu jest nauczycielem, jego hobby natomiast, jest wytwarzanie serów. Mariusz Purgał z “Malinowej Zagrody” ma wiele pasji.

Ekologicznie gospodarstwo sadownicze „Malinowa Zagroda”
Ekologicznie gospodarstwo sadownicze „Malinowa Zagroda”

Ekologicznie gospodarstwo sadownicze „Malinowa Zagroda” jest położone we wsi Wilkocin na terenie Przemkowskiego Parku Krajobrazowego. Uprawia się tam maliny, porzeczki, orzechy włoskie, kilkanaście gatunków warzyw oraz zboża. W przydomowym sadzie natomiast – jabłonie, grusze, brzoskwinie, morele i śliwy. Właściciele hodują kozy, a z ich mleka robią sery.

Warto się skusić na mleko kozie – kozy są “sezonowe”, ich mleko się kończy więc obecnie i coraz mniej sera z tego mleka mamy, pełny asortyment mamy jedynie w lecie. Polecamy ser klasztorny, jest to ser kozi, maziowy tj. powlekany raz na dwa, trzy dni mazią bakteryjną, potem ser się obraca, znów powleka mazią itp. po roku, lub sześciu miesiącach jest gotowy. Są to sery moje, gdyż ja sam dopracowałem smak sera i zapach – mówił Mariusz Purgał z Malinowej Zagrody.

Kozamer klasztorny to ser o charakterystycznym zapachu i pikantnym smaku, z lekkimi przerostami niebieskiej pleśni. W ofercie gospodarstwo ma również odmianę łagodną, “Szwajcara”, “Kozuszek”, Twaróg krowi, Goudę Przemkowską, Pleśniaka oraz masło krowie i maślankę. Gospodarstwo posiada certyfikat nadany przez Biuro Certyfikacji COBICO z Krakowa.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ