Soki

Sok z buraka kiszonego o antyrakowych właściwościach

2015-11-17 11:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Bio Food Sp. z o.o. od 1994 r. zajmuje się przetwórstwem owoców i warzyw ekologicznych. Firma jest pionierem na polskim rynku, jeśli chodzi o produkcję soków z kiszonych warzyw. Ich nadzwyczajne właściwości zdrowotne doceniło wielu konsumentów nie tylko w Polsce ale i na świecie.

Witaminowa bomba

Soki z kiszonych warzyw, dzięki unikalnemu procesowi fermentacji mlekowej wzbogacane są o wiele witamin i minerałów, w tym: witaminy B1, B2, B3 które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, witamin C, A, E, K a także magnezu, wapnia fosforu czy potasu. – Jest to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu. Sole mineralne zawarte w warzywach są doskonale przyswajane w środowisku kwaśnym – mówi Tadeusz Szynkiewicz, prezes zarządu.

Najbardziej wartościowym produktem firmy o unikalnych właściwościach pozostaje jednak sok z buraka. Przeprowadzone w 2011 r. na SGGW badania soku Bio Food wykazały, że jego unikalny skład przeciwdziała oraz hamuje rozwój raka żołądka. Jak zapewniają przedstawiciele firmy, otrzymują oni setki sygnałów od osób zmagających się z nowotworami, które potwierdzają, iż regularne picie soku z buraka kiszonego pozwala im szybciej wrócić do zdrowia.

Specjalnie uprawiane buraki

- Burak do naszego soku pochodzi z ekologicznych upraw, od rolników których znamy i z którymi współpracujemy od ponad 20 lat. Bardzo ważne jest, aby buraki zawierały odpowiednią zawartość cukrów. Istotna okazuje się nie tylko odmiana, ale również gleba na której jest on uprawiany – dodaje Szynkiewicz.

Odebrany od rolnika surowiec poddawany jest ocenie przydatności do produkcji, następnie jest sortowany i myty. W kolejnym etapie produkcji burak jest obierany, rozdrabniany i kiszony. Jest to sok, tłoczony bezpośrednio. W trakcie procesu fermentacji kontrolowana jest temperatura oraz pH soku. Tak przygotowany półprodukt przechodzi pasteryzację i rozlewany jest do butelek, gdzie przechodzi ponowną pasteryzację. Ta bowiem gwarantuje bezpieczeństwo produktu finalnego.

Bio Food to nie tylko soki

Żywność Ekologiczna BIO FOOD Sp. z o.o. od samego początku działalności tj. od 1994 r. zajmuje się wyłącznie przetwórstwem owoców i warzyw ekologicznych. Przetwórnia skoncentrowana jest na produkcji wysokiej jakości soków owocowych, soków owocowo-warzywnych oraz soków z warzyw kwaszonych. Uzupełnieniem asortymentu są przetwory owocowo-warzywne, takie jak: korniszony, kapusta kwaszona, dżemy, masło sezamowe, octy i oleje kokosowe.

Bio Food jest członkiem Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia  Producentów Ekologicznych EKOŁAN oraz członkiem założycielem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. W 2012 r. w zakupionym nowoczesnym zakładzie wdrożono system zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności ISO 22000. Firmą kieruje trzech właścicieli: Tadeusz Szynkiewicz – prezes zarządu, Roman Świniarski – zastępca prezesa zarządu, Emil Świniarki – członek zarządu.

Produkty Bio Food: tutaj

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ