Miód

Uczelnia z Kalisza stawia na pszczoły. Na terenie Akademii Kaliskiej stanęło sześć uli

2021-05-20 13:16:59 redakcja@produkty-lokalne.pl

Na terenie kampusu Akademii Kaliskiej przy ul. Poznańskiej 205, w przypadający 20 maja Światowy Dzień Pszczół, uruchomiono pasiekę składającą się z sześciu uli. Praca pszczół oraz jej efekty mają posłużyć naukowcom, ale także promocji uczelni.

fot. redakcja@produkty-lokalne.pl
fot. redakcja@produkty-lokalne.pl

W każdym z sześciu uli ustawionych na łące na terenie kampusu Akademii Kaliskiej żyje około 80 tysięcy pszczół. – Prowadzimy zajęcia na wydziale kosmetologii z zakresu zastosowania produktów pszczelich w lecznictwie i kosmetyce – mówi prof. Andrzej Wojtyła rektor Akademii Kaliskiej – Otwieramy specjalistyczne laboratorium badające produkty pszczele, które będą miały zastosowanie w dietetyce – dodaje.

Badania prowadzi dr hab. n. o zdr. Wioletta Żukiewicz-Sobczak, która jest szefową Międzywydziałowej Katedry Żywności i Żywienia – Ule są nam potrzebne do tego aby prowadzić badania nie tylko nad miodem, ale tym jak wpływać na jego produkcję i badać jak produkcja miodu wpływa na aspekty żywieniowe suplementów żywności, czy dodatków do żywności – podkreśla prof. Andrzej Wojtyła.

Janusz Skowroński jest pracownikiem uczelni, ale też specjalistą i pasjonatem, który zna się na hodowli pszczół, dlatego ze względu na swoje hobby będzie się zajmował nowo powstałą pasieką. - Na razie będziemy prowadzili sześć rodzin pszczelich. Nasza praca będzie polegała na tym aby jak najlepiej się tu rozwijały – mówi Janusz Skowroński – Mam nadzieję, że już wkrótce uzyskamy pierwszy miód. Będzie to oczywiście miód rzepakowy ze względu na okoliczne pola – dodaje.

Miód poza wykorzystaniem do badań będzie również pakowany do słoiczków i wykorzystywany w celach promocyjnych.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ