Wypieki ( ciasta i desery )
Warzywne ciasta
Alicja Malewska, właścicielka cukierni „Słodka avenue z Pabianic” piecze niecodzienne, choć nadal słodkie ciasta – marchewkowe, jabłkowe oraz z cukinią.
Mało kto nie zna ciast czekoladowych i czekoladek z chilli. Lekko pikantne w smaku, nadal zachowują czekoladowy smak. Ciasta marchewkowe podsuwały nam mama i babcia, co powiecie jednak na ciasto buraczkowe? W tego typu wypiekach specjalizuje się Alicja Malczewska.
- Są to ciasta marchewkowe, z cukinii, owocowe z jabłkiem, z dyni, czekoladowe z papryką czy burakami. Czekolada z papryką jest lekko pikantna. Klienci lubią eksperymentować, a jeśli coś jest dobre dla ducha i ciała to czemu nie spróbować. Kiedyś zamiast miodu dodawano do ciast marchewki – był to tańszy odpowiednik, często zdarzało się, że używano warzyw piekąc ciasta – mówiła Alicja Malewska, z firmy „Słodka avenue z Pabianic”.
Właścicielka firmy własnoręcznie przygotowuje również torty, kremy oraz musy, których głównym składnikiem jest śmietana tradycyjna lub baza śmietanowa QimiQ, która jest propozycją dietetyczną i w porównaniu do tradycyjnej bitej śmietany zawiera do 57% mniej tłuszczu i do 66% mniej cholesterolu. Oczywiście nie zawiera konserwantów.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl