Wypieki ( ciasta i desery )

Warzywne ciasta

2011-10-21 15:00:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Alicja Malewska, właścicielka cukierni „Słodka avenue z Pabianic” piecze niecodzienne, choć nadal słodkie ciasta – marchewkowe, jabłkowe oraz z cukinią.

Cukiernia „Słodka avenue z Pabianic”
Cukiernia „Słodka avenue z Pabianic”

Mało kto nie zna ciast czekoladowych i czekoladek z chilli. Lekko pikantne w smaku, nadal zachowują czekoladowy smak. Ciasta marchewkowe podsuwały nam mama i babcia, co powiecie jednak na ciasto buraczkowe? W tego typu wypiekach specjalizuje się Alicja Malczewska.

Są to ciasta marchewkowe, z cukinii, owocowe z jabłkiem, z dyni, czekoladowe z papryką czy burakami. Czekolada z papryką jest lekko pikantna. Klienci lubią eksperymentować, a jeśli coś jest dobre dla ducha i ciała to czemu nie spróbować. Kiedyś zamiast miodu dodawano do ciast marchewki – był to tańszy odpowiednik, często zdarzało się, że używano warzyw piekąc ciasta – mówiła Alicja Malewska, z firmy „Słodka avenue z Pabianic”.

Właścicielka firmy własnoręcznie przygotowuje również torty, kremy oraz musy, których głównym składnikiem jest śmietana tradycyjna lub baza śmietanowa QimiQ, która jest propozycją dietetyczną i w porównaniu do tradycyjnej bitej śmietany zawiera do 57% mniej tłuszczu i do 66% mniej cholesterolu. Oczywiście nie zawiera konserwantów.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ