Jarmark Produktów Regionalnych w Kaliszu

2019-08-27 13:57:59 Jakub Chojak

Nie lada gratka czekała koneserów smacznego jedzenia, którzy w miniony weekend zdecydowali się odwiedzić kaliską Galerię “Tęcza”. Odbył się tam Jarmark Produktów Regionalnych.

Jarmark Produktów Regionalnych powstał z myślą o osobach, które poszukują smacznej i pozbawionej konserwantów żywności. Warto było odwiedzić kaliskie centrum handlowe by spróbować produktów spożywczych pozbawionych chemii. Podczas weekendowego jarmarku można było nabyć pieczywo bez ulepszaczy, kiełbasy robione ręcznie oraz oryginalne oscypki bez dodatku krowiego mleka.

My polecamy napoje i tzw. piwo żywe, które zawiera witaminę B i jest świetne na nerki jak wiadomo – mówiła Aleksandra Strzelec z browaru Koreb.

Najlepsze mamy oleje na zimno tłoczone – rzepakowy i lniany. Jest to rodzinny biznes, producenci sami sieją, zbierają i wytłaczają te zdrowe produkty. Najlepszy jest dyniowy, jest też jednak najdroższy, idealny na brak odporności – mówiła Katarzyna Średnicka z firmy Semco.

Mamy tu białe sery, żółte dojrzewające, typowe goudy, pleśniowe i serki z koziego mleka. Największym zainteresowaniem cieszy się ser koryciński, ostry w smaku, dojrzewa rok, trochę śmierdzi, ale do wina idealny – im bardziej śmierdzi, tym lepiej – mówiła Emilia Szarkowska z Gospodarstwa Rodzinnego Gremza.

Organizatorzy już teraz zapraszają na bożonarodzeniową wersję jarmarku, która odbędzie się w weekend od 21 do 23 grudnia.

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ