Polska
Jarzębina
Ozdabia jesienny krajobraz, pięknie wygląda w bukietach i jako element naturalnej biżuterii. Równie dobrze smakuje. Chociaż trzeba umieć ją przyrządzić, bo jarzębina choć godna polecenia jest wymagająca. A czego jej przede wszystkim potrzeba? Zimna więc już można planować jej zbiory.
Najlepiej już po pierwszych przymrozkach. Mniej cierpliwi już mogą zbierać owoce i przymrozić je w zamrażalnikach. Wtedy traci gorycz, za którą odpowiada zawarta w roślinie sorbina. Przy okazji warto wiedzieć, że jest to substancja trująca więc jarzębina oprócz mrożenia musi zostać poddana także obróbce termicznej lub zneutralizowana alkoholem.
Stąd bardzo popularna nalewka z jarzębiny. Podpowiadamy przepis Katarzyny Bartczak ze zbioru „Kulinarna spiżarnia Krainy Nocy i Dni” wydany przez Lokalna Grupę Działania o tej samej nazwie.
NALEWKA Z JARZĘBINY
Jarzębinę trzeba umyć i osuszyć. Jeśli była zebrana przed przymrozkami koniecznie trzeba ją włożyć na kilka, a nawet kilkanaście godzin do zamrażalnika. Zmarznięte owoce trzeba zmiażdżyć, włożyć do słoja, zasypać cukrem i zalać spirytusem z wódką.
Zacier powinien się przegryzać przez dwa miesiące. Później napój zlewamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na kolejne dwa lub więcej miesięcy. Im starsza tym lepsza radzi autorka i dodaje, że nalewka jest słodka i ma lekko cierpki posmak.
Jarzębina jest znana i stosowana od wieków. W kuchni, lecznictwie i kosmetyce, a nawet w czasie polowań. Owocami wabiono dzikie ptactwo. Dla dawnych ludów Islandii jarzębina była drzewem świętym i magicznym.
https://www.swietokrzyskipn.org.pl/turystyka/atrakcje_turystyczne/jarzebina_swietokrzyska/
Najprawdopodobniej przez jej wytrzymałość na mrozy, małe wymagania oraz lecznice właściwości. Szczególnie rozgrzewające i wzmacniające, co przy zimnym klimacie wyspy miało duże znaczenie. Zawdzięcza to dużej zawartości witaminy C, ale też witamin z grupy B oraz beta-karotenu, potasu i magnezu. Dzięki temu:
- działa napotnie, rozgrzewająco i przeciwzapalnie
- łagodzi zaburzenia żołądka, jelit, wątroby i reguluje problemy układu trawiennego
- obniża ciśnienie krwi
Zbawienne działanie na układ pokarmowy sprawia, że konfitura z jarzębiny często jest dodatkiem do dań mięsnych. Szczególnie ciężkostrawnej dziczyzny.
https://podkogutkiem.com/coroczne-swieto-jarzebiny/
Warto wiedzieć, że w medycynie ludowej stosowane były także pączki oraz kwiaty jarzębiny. Napary z tych pierwszych działają napotnie i przeciwgorączkowo oraz ułatwiają oddychanie więc doskonale sprawdzają się w chorobach. Dodatkowo mają właściwości antyalergiczne i antybakteryjne dlatego można z nich robić toniki i przecierać zaczerwienioną lub napuchniętą skórę. Podobnie działają kwiaty, które dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne i łagodzą bóle reumatyczne.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl