Polska
Jednoczy rodzinę i pozwala skontaktować się z przodkami. Mak na wigilijnym stole
Symbol płodności, dostatku i rodziny. Choćby kilka ziaren, ale w czasie wigilijnej wieczerzy musimy spróbować maku by zapewnić sobie pomyślność. W niezwykłą siłę ziarenek wierzyli też Słowianie i z ich obrzędowości roślina trafiła wprost na stoły chrześcijan.
Słowianie wierzyli, że mak to roślina życia i śmierci, która pozwala kontaktować się z zaświatami. Zapewne wynikało to z halucynogennych właściwości maku, które były wykorzystywane w czasie obrzędów związanych z zimowym przesileniem.
Bliskość równonocy i Bożego Narodzenia spowodowała, że mak wprost ze słowiańskich talerzy trafił na stoły chrześcijan stając się symbolem jedności rodziny i obfitości. Święta to spotkania z najbliższymi i życzenia wszystkiego, co najlepsze. Według przesądów daje nam to zjedzenie maku w czasie Wigilii. Dlatego makiełki, kutia, pierogi z makiem i wszelkiego rodzaju ciasta i ciasteczka z makiem.
MAKIEŁKI (na Śląsku robi się je ze słodka bułką i mlekiem)
- GRUBO POKROJONY MAKARON (mogą być łazanki)
- MASA MAKOWA
Mak (w zależności od ilości osób i apetytu) kilkukrotnie przelewamy gorącą wodą. Kiedy ta będzie biała zalany mak odstawiamy na dobę. Później mielimy dwa lub trzy razy i dodajemy do smaku cukier, jajka tak by masa była mokra oraz bakalie i orzechy.
Makaron gotujemy, odcedzamy i łączymy z masą makową
STRUCLA MAKOWA
CIASTO
- 1 kilogram mąki
- 15 dekagrama drożdży
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)
- 5 łyżek cukru
- 2 całe jaja
- 4 żółtka
- 2 kostki margaryny
Margarynę ucieramy z mąką. Dodajemy drożdże rozpuszczone w śmietanie i resztę składników. Ciasto zagniatamy.
MASA MAKOWA
- 1 kilogram maku
- szklanka cukru
- jajka
- bakalie, orzechy
Mak zalewamy gorącą wodą. Powtarzamy, aż woda będzie biała. Wtedy, także zalany wodą, zostawiamy na 24 godziny. Mielimy dwa lub trzy razy. Zmielony mak łączymy z jajkami (tak by masa była wilgotna). Dodajemy cukier, rodzynki, migdały, orzechy, skórkę pomarańczową ( w zależności od upodobań). Ciasto rozwałkowujemy na duży kwadrat. Smarujemy masą i zwijamy. Owijamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę. Upieczoną struclę możemy polać lukrem lub czekoladą i ozdobić bakaliami oraz orzechami.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl