Polska
Karp na Liście Produktów Tradycyjnych
27 pozycji na Liście Produktów Tradycyjnych zajmują właśnie te, które są związane z karpiem. Nic dziwnego przecież te ryby są znane w polskiej kuchni od XII wieku. Trafiły do nas z Francji i Belgii za pośrednictwem mnichów z Zakonu Cystersów.

W karpiach docenia się ich właściwości prozdrowotne. Mięso tej ryby jest bowiem naturalnym źródłem lekkostrawnego białka, witaminy D, kwasów OMEGA 3 i wielu minerałów m.in. wapnia, cynku oraz żelaza. Karpie charakteryzują się wyjątkowym smakiem. Są do tego wszechstronnym surowcem, który może posłużyć do przygotowania tradycyjnego wigilijnego dania, jak i nowoczesnej potrawy np. sushi.
Bez tej ryby nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. Na czym polega fenomen karpia w okresie świątecznym? Przede wszystkim preferencje Polaków wynikają z kultywowania tradycji. Nie można jednak zapominać o walorach prozdrowotnych i wyjątkowym smaku karpi, które są doceniane przez konsumentów i ekspertów.
Karp swoją popularność zawdzięcza właściwością odżywczym i wyjątkowemu smakowi. – Mięso karpi jest białe i kruche, delikatne w smaku, średnio tłuste, o grubych, łatwych do usunięcia ościach. Mulistość tych ryb to jeden z pokutujących mitów. Prawda jest taka, że karpie z polskich hodowli wystarczy porządnie wymoczyć w zimnej wodzie, aby cieszyć się ich niesamowitym smakiem – mówi Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni.
Karp na Liście Produktów Tradycyjnych według województw:
Dolny Śląsk:
Kujawsko-Pomorskie:
Lubelskie:
- Karp wędzony z Bełżca
- Pasztet z karpia z Sierskowoli
- Szyneczka z karpia z Pustelni
- Wędzone dzwonka karpia z Pustelni
Łódzkie:
Małopolska:
- Fileciki karpiowe w pomidorach
- Karp osiecki
- Karp w zalewie octowej
- Karp zatorski
- Karp zatorski wędzony
- Pulpeciki z karpia w zalewie octowej
Mazowsze:
Opolskie:
Podkarpacie:
Śląsk:
Świętokrzyskie:
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl