Polska

Karp na Liście Produktów Tradycyjnych

2020-12-23 11:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

27 pozycji na Liście Produktów Tradycyjnych zajmują właśnie te, które są związane z karpiem. Nic dziwnego przecież te ryby są znane w polskiej kuchni od XII wieku. Trafiły do nas z Francji i Belgii za pośrednictwem mnichów z Zakonu Cystersów.

Karp nakielski/źródło: gov.pl
Karp nakielski/źródło: gov.pl

W karpiach docenia się ich właściwości prozdrowotne. Mięso tej ryby jest bowiem naturalnym źródłem lekkostrawnego białka, witaminy D, kwasów OMEGA 3 i wielu minerałów m.in. wapnia, cynku oraz żelaza. Karpie charakteryzują się wyjątkowym smakiem. Są do tego wszechstronnym surowcem, który może posłużyć do przygotowania tradycyjnego wigilijnego dania, jak i nowoczesnej potrawy np. sushi.

Bez tej ryby nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. Na czym polega fenomen karpia w okresie świątecznym? Przede wszystkim preferencje Polaków wynikają z kultywowania tradycji. Nie można jednak zapominać o walorach prozdrowotnych i wyjątkowym smaku karpi, które są doceniane przez konsumentów i ekspertów.

Karp swoją popularność zawdzięcza właściwością odżywczym i wyjątkowemu smakowi. – Mięso karpi jest białe i kruche, delikatne w smaku, średnio tłuste, o grubych, łatwych do usunięcia ościach. Mulistość tych ryb to jeden z pokutujących mitów. Prawda jest taka, że karpie z polskich hodowli wystarczy porządnie wymoczyć w zimnej wodzie, aby cieszyć się ich niesamowitym smakiem – mówi Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni.

Karp na Liście Produktów Tradycyjnych według województw:

Dolny Śląsk:

Kujawsko-Pomorskie:

Lubelskie:

Łódzkie:

Małopolska:

Mazowsze:

Opolskie:

Podkarpacie:

Śląsk:

Świętokrzyskie:

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ