Polska

Konkurs na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry pn. „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka”

2022-08-12 12:16:00 red za sdk-wlkp.pl/Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

Już po raz drugi Samorząd Województwa Wielkopolskiego ogłasza konkurs na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry pn. „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka”.

fot. redakcja@produkty-lokalne.pl
fot. redakcja@produkty-lokalne.pl

Przedmiotem Konkursu jest przedstawienie największej wielkopolskiej pyry (ziemniaka) oraz wykonanie potrawy z pyry (ziemniaka) i kapusty charakterystycznej dla województwa wielkopolskiego. Potrawa zgłoszona do Konkursu powinna być wytwarzana w małej skali, tradycyjnymi metodami, ze składników lokalnie dostępnych, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w regionie zwyczajów.

Celem Konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych z pyry. Promocja Województwa Wielkopolskiego poprzez prezentację jego tradycji kulinarnych oraz popularyzacja kuchni regionalnej. Budowanie tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie, a także budowanie pozytywnego wizerunku województwa zgodnie z celami zawartymi w Programie Promocji Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski i Żywności Wysokiej Jakości na lata 2021-2030.

Organizatorem Konkursu jest Zarząd Województwa Wielkopolskiego.

 

Relacja z ubiegłorocznej imprezy - TUTAJ.

 

Na zgłoszenia UMWW dotyczące potrawy czeka do 8 września 2022 r do godz. 15:30.

Zgłoszenia można składać:

  • 1) osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:
    Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
    Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
    al. Niepodległości 34
    61-714 Poznań
    Na kopercie należy dopisać: Konkurs na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry pn. „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka”,
  • drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem: „Konkurs na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry pn. „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka”,
  • za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ