Polska
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” pomorza zachodniego
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. - Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur. Zachęcam do udziału - mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.
Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. W konkursie na poziomie regionalnym udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.
Aby wziąć udział w konkursie, należy do 30 lipca br. wypełnić zgłoszenie i przesłać je do na adres Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach: Barzkowice 2, 73-134 Barzkowice. Dodatkowe informacje i wzór formularza dostępne są na stronach internetowych: www.wrir.wzp.pl, www.zodr.pl/konkursy oraz www.produktyregionalne.pl
Regionalny finał odbędzie się 21 sierpnia br. w Ogrodach Przelewice - Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
Do zdobycia są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2021”.
Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Regulamin konkursu - TUTAJ.
Karta zgłoszeń - TUTAJ.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl