Żywność

Krótki sezon na szparagi. Jemy przede wszystkim zielone

2021-05-30 10:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Wielbiciele szparagów właśnie teraz mogą nasycić się ich smakiem do woli. Jednak muszą się spieszyć. Sezon trwa zaledwie dwa miesiące. Byliny raczej nie zabraknie. Jedna z największych plantacji szparagów zielonych, najchętniej kupowanych, mieści się w Wąsoszu. Chociaż potentatami na europejskim rynku zdecydowanie są Niemcy, chociaż ten kraj celuje raczej w białą odmianę. Warto wiedzieć, że bywają też szparagi o fioletowym zabarwieniu.

zdjęcie ilustracyjne/źródło: pixabay.com
zdjęcie ilustracyjne/źródło: pixabay.com

W Polsce zdecydowanie królują szparagi zielone. Zajmują 95% wszystkich upraw. Być może dlatego, że są łatwiejsze w zbiorze. Rosną nad powierzchnią ziemi. Białe trzeba wykopywać. I brak dostępu światła do warzywa decyduje o jego kolorze. Fioletowe są słodsze, mają w sobie więcej cukru niż dwa pozostałe rodzaje.

Właśnie trwa sezon na szparagi więc praca w gospodarstwach, które uprawiają te bylinę wre. Zbiory prowadzi się do momentu kiedy średnica wypustek (główki) przekracza średnicę ołówka. Średnio około dwóch miesięcy. Szparagi są bylinami więc dają plon przez kilka lat.

Najczęściej szparagi kupujemy na targowiskach. Przeważnie pochodzą one od lokalnych rolników. Chociaż szparagi można przechowywać przez tydzień od zbioru i nie tracą one świeżości dobrze wiedzieć jak poznać te, które dopiero, co opuściły pole. W innym wypadku możemy trafić na sporo twardych włókien, które nie nadają się do jedzenia.

Szparagi trzeba obejrzeć, a nawet spróbować złamać. Sprawiające wrażenie kruchych są świeże. Warto też obejrzeć dolne końcówki. W zbyt długo przetrzymywanych pojawia się pleśń.

A dlaczego warto jeść szparagi? Oprócz smaku mają też sporo błonnika i wyjątkowo mało kalorii. Podkręcają metabolizm. Zwalczają wzdęcia. Mają właściwości moczopędne więc pomagają przy problemach z układem moczowym i oczyszczają organizm. Dlatego polecane są osobom, u których zatrzymuje się woda. Obniżają cholesterol, regulują ciśnienie. Oczyszczają żyły i zwiększają produkcje krwi. Wzmacniają organizm i łagodzą objawy artretyzmu.

Szparagi to także jeden z najbardziej znanych afrodyzjaków.

Jeśli chcecie wiedzieć czy działają zaproście je do kuchni.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ