Żywność
Kulinarne skarby lubelskiej Wielkanocy - konkurs
Mazurek, chrzan, żur. Świąteczne potrawy smakują wyjątkowo, nie ważne czy wytrawne, czy na słodko. Najważniejsze by były tradycyjne, a jeszcze lepiej zrobione samodzielnie. Dlatego Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego szuka starych przepisów i liczy, że mieszkańcy podzielą się tymi najlepszymi i najbardziej charakterystycznymi dla regionu.
Konkurs ma przypominać o wielkanocnych tradycjach kulinarnych Lubelszczyzny, ale też zachęcać do sięgania po znane od lat przepisy. Wyjątkowe i smaczne. Celem jest także promocja regionalnej żywności.
Przepisy powinny:
- być opisane według tradycji kulinarnych dotyczących danego produktu/potrawy/przetworu i ich związek ze świętami Wielkanocy,
- zawierać listę składników (surowce potrzebne do wykonania specjału),
- opisywać sposób przygotowania,
- do opisu powinno być załączone zdjęcia lub inna forma graficzna ilustrująca potrawę
Szczegóły konkursu oraz regulamin na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego
https://www.lubelskie.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarne-skarby-wielkanocy/
Konkurs trwa do 26 marca 2021 roku. Tego dnia upływa termin nadsyłania przepisów.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl