Polska
Lista produktów tradycyjnych - "Bałkańska pita z Lipian"
W lipcu 2017 roku na listę produktów tradycyjnych została wpisana "Bałkańska pita z Lipian".
Na przełomie XIX i XX w., w wyniku szeroko zakrojonej akcji osadniczej Austro-Węgier, z Polski na teren Bałkanów wyjechało ok. 15 tysięcy osób. Po zakończeniu II wojny światowej, w wyniku porozumień z rządem Jugosławii, reemigranci zostali przywiezieni na Dolny Śląsk. Jako miejsce osiedlenia wybrano powiat bolesławicki, w granicach którego leży wieś Lipiany. Reemigranci przywieźli ze sobą część kultury bałkańskiej, która przez kilka pokoleń na obczyźnie stała się ich własną. Zawierała zarówno elementy wywiezione z Polski, jak i przyswojone w czasie pobytu w Bośni. Jednym z elementów tej kultury była kuchnia.
Szczególną potrawą, którą upodobali sobie Polacy mieszkający na Bałkanach, i którą przywieźli na Dolny Śląsk, była pita. Pita wyrabiana była z kluskowego, cienko wałkowanego ciasta, przekładanego nadzieniem z dyni, jabłek, sera i mięsa. Była również wersja na słodko, polana na wierzchu śmietaną, posypana cukrem, a potem zapieczona w piecu. Zarówno na ciepło, jak i na zimno potrawa ta była bardzo lubiana i chętnie zabierana do pracy lub w podróż. Pita z dynią i jabłkami – do dziś jest ulubionym daniem codziennej kuchni w okolicach Bolesławca. Dobrze przypieczona jest bardzo chrupka, niezwykle aromatyczna i smaczna. Obecnie w Lipianach organizowane są warsztaty pieczenia pity bałkańskiej. Odbywa się również bałkańskie święto pity. Tradycja przyrządzania pity, przywieziona przez reemigrantów z Bośni osiadłych w poświecie, jest bardzo silnie zakorzeniona, podtrzymywana i popularyzowana.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl