Polska

Lista produktów tradycyjnych – Kiełbasa krucha domowa

2022-02-07 13:42:32 redakcja@produkty-lokalne.pl za gov.pl

W latach 70-tych XX wieku do katalogu wszystkich wyrobów masarni ze Świdwina wprowadzona została receptura m.in. kiełbasy domowej kruchej. Jej skład oparty został na surowcu – mięsie wieprzowym pochodzącym w większości z własnego chowu.

źródło: gov.pl
źródło: gov.pl

Tradycja wyrobu wędlin wędzonych na bazie mięsa wieprzowego na terenie powiatu świdwińskiego sięga co najmniej lat 40-tych XX wieku. W okresie powojennym zaczęto hodować na tych terenach trzodę chlewną, a co za tym idzie, po jej uboju wyrabiać różne wyroby wędliniarskie.

Zaspokajając potrzeby żywieniowe ludności w latach 50-tych XX wieku rozbudowywano sieć masarń, które oferowały różne wyroby wędliniarskie:

Na terenie województwa czynnych było 67 masarń (…) Pozytywnym objawem w strukturze produkcji jest wzrost w stosunku do 1958 r. produkcji wyrobów wędliniarskich (o 1,72)” (Nasz Dorobek, Koszalin 1960).

Tak jak przed laty, unikatowa receptura na kiełbasę oparta jest przede wszystkim na bardzo dobrym gatunkowo mięsie wieprzowym i dobranych odpowiednio przyprawach: czosnek, pieprz czarny, sól, majeranek, kardamon.

Przepis na ten produkt przedstawia się następująco: „Przygotowana masa mięsna leżakuje ok. 24 godziny w chłodnym miejscu, aby dobrze przeszła przyprawami. Następnego dnia jest nabijana w jelita wieprzowe cienkie. Laski kiełbasy po uformowaniu podwieszane są na drążkach i osuszane. Następuje proces wędzenia drewnem bukowym lub owocowym. Kiełbasa jest bardzo smaczna, odpowiednio doprawiona z delikatnie wyczuwalną nutą kardamonu, ponadto odznacza się dużą trwałością”.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ