Polska

Lista produktów tradycyjnych - "Kiełbasianka z Rajbrotu"

2022-11-06 10:30:00 red za gov.pl

W listopadzie 2018 roku na listę produktów tradycyjnych wpisana została "Kiełbasianka z Rajbrotu".

źródło: gov.pl
źródło: gov.pl

Rajbrot to wieś w Karpatach Zachodnich przynależąca do dwóch jednostek geograficznych Pogórza Wiśnickiego i Beskidu Wyspowego. Góry otaczające wieś są zalesione i otaczają ją ze wszystkich stron. Duże zalety przyrodnicze i widokowe okolicy, brak ciężkiego przemysłu, rolnictwo tradycyjne to cechy, dzięki którym wieś włączona została do obszaru chronionej przyrody Wiśnicko-Lipnickiego Parku Krajobrazowego oraz Obszaru Chronionego Krajobrazu Pogórza Wiśnickiego. Wielu mieszkańców tych terenów trudni się uprawą pól i hodowlą trzody chlewnej. Mięso pozyskiwane z tuczników wykorzystywane jest na różnego rodzaju przetwory mięsne. Utrwalanie farszu kiełbasianego poprzez obróbkę termiczną było najstarszą i najczęściej stosowaną metodą konserwacji. Przetrzymywane w chłodzie piwnic był najlepszym posiłkiem podczas ciężkich prac polowych. W latach wcześniejszych zamknięta w słoikach farsz z kiełbasy pasteryzowano w piecu chlebowym. Również i dziś, pomimo upływu czasu i mechanizacji, możemy cieszyć się tym samym smakiem wędlin w postaci farszu, pasteryzowanych w słoikach dzięki zachowaniu przepisów sprzed kilkudziesięciu lat. Obecnie kiełbasa zamknięta w słoiku – kiełbasianka doskonale sprawdza się przy wielu okazjach, a smak i aromat domowych, samodzielnie przyrządzonych wędlin w słoikach i przywołuje niepowtarzalny smak wielu pokoleń.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ