Polska

Lista produktów tradycyjnych – Konfitura szczecińska z zielonych pomidorów

2022-01-29 10:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl za https://www.gov.pl/

Pomidory przez długi okres czasu były uważane przez Europejczyków za warzywo trujące, dlatego jego uprawa oraz spożycie było niewielkie. Dopiero wiek XIX i XX wprowadził pewne zmiany w podejściu do spożycia tego warzywa. Pomidor zaczął być wykorzystywany do przygotowywania różnych potraw w kuchni zachodniopomorskiej.

źródło: gov.pl
źródło: gov.pl

Wówczas wielkim specjałem, jaki spożywano, były m.in. zielone pomidory w postaci konfitury, jako dodatek do mięs podawanej podczas różnych uroczystości.

Na pół dojrzałe i jeszcze zielone pomidory pokroić na plasterki, polać octem i odstawić na noc. Pół funta pomidorów zalać syropem z ¾ funta cukru rozpuszczonego w wodzie z częścią octu pomidorowego (…) i zagotowanego z odrobiną cynamonu, imbiru, skórki z cytryny oraz kilkoma goździkami. Kolejnego dnia ponownie zagotować syrop i gotować w nim pomidory przynajmniej przez ¼ godziny. Następnie wyjąć je, sam syrop gotować jeszcze dłużej, wylać na pomidory, wymieszać. Po przestudzeniu dodać trochę koniaku lub araku, przelać do słoika i zakręcić” („Stettiner Geschenk – Kochbuch für junge Ehe” – tł. pol. – „Szczeciński prezent – książka dla młodych małżeństw”, Szczecin ok. 1930).

Obecnie zielone pomidory do przygotowania konfitury zazwyczaj pochodzą z niedużych rodzinnych upraw z terenu zachodniopomorskiego. Sama konfitura zaś przygotowywana jest na bazie receptury sprzed 100 laty, jednakże nieco zmodyfikowana i dostosowana do obecnych gustów mieszkańców ziem zachodniopomorskich.

Umyte zielone pomidory umyć i pokroić w ósemki. Wybrać gniazda nasienne. Ósemki pomidorów sparzyć wrzącą wodą i odsączyć. Skropić spirytusem, pozostawić na noc. Na drugi dzień z cukru i wody ugotować gęsty syrop. Do wrzącego syropu włożyć pomidory, gotować 5 minut. Odstawić na noc. Na trzeci dzień gotować pomidory w syropie, do momentu aż pomidory staną się szkliste, a syrop gęsty. Pod koniec gotowania dodać sok i skórkę z cytryny” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Województwa Zachodniopomorskiego).

Tak przygotowana konfitura jest nie tylko aromatycznym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, szczególnie wołowiny, ale także do ciast i deserów, jako oryginalny i zarazem naturalny dodatek dekoracyjny.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ