Polska

Lista produktów tradycyjnych - "Ogórki kiszone z Handzlówki"

2022-11-20 10:30:00 red za gov.pl

W lipcu 2009 roku na listę produktów tradycyjnych zostały wpisane "Ogórki kiszone z Handzlówki".

redakcja@produkty-lokalne.pl
redakcja@produkty-lokalne.pl

Tradycja uprawy, produkcji i kwaszenia ogórków w Handzlówce przekazywana była z pokolenia na pokolenie i sięga lat 50-tych ubiegłego wieku. Prawie co drugi mieszkaniec Handzlówki zajmuje się uprawą ogórków, czosnku, kopru, a także chrzanu. Okolice Handzlówki charakteryzują się specyficznym klimatem, który ma wpływ na niepowtarzalne walory smakowe ogórków. Ogórki kiszono na dwa sposoby: na „prędko”, czyli do bezpośredniego spożycia lub na zimę. Aby ogórki szybko się zakisiły, niektóre gospodynie nacinały czubki ogórków i wzdłuż, aby mogły się szybciej „zaparzyć” i przejść solą. Do kwaszenia wykorzystuje się ogórki sadzone po 15 maja, ponieważ termin ten sprzyja szybkiemu wzrostowi ogórków, a duża wilgotność i optymalna temperatura panująca zarówno w dzień jak i w nocy sprzyja szybkiemu plonowaniu ogórków na tych terenach. Zerwane rano ogórki myje się, a następnie zalewa osoloną przegotowaną lub źródlaną wodą. Na 10 l wody daje się około 40 dag soli oraz ząbki czosnku, pasemka korzenia chrzanu, kwiat kopru tzw. „nogę”, a na wierzch układa się listek chrzanu. Ogórki kisi się w słoikach o pojemności od 1-1,5 litrów lub w dębowych beczkach, które niekiedy przekraczają pojemność 50 litrów. Twardość ogórkom zapewnia użyty chrzan, a koper i czosnek nadają im właściwy smak. Ogórki kwaszone z Handzlówki pochodzą z czysto ekologicznych terenów i uprawiane są w gospodarstwach na własne potrzeby lub do handlu.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ