Żywność
Lista produktów tradycyjnych - Twaróg Sudecki
Twaróg Sudecki został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2013 roku. W kostce tzw. krajance ważącej od 300 g do 800 g widać wyraźnie ziarna twarogu. A jego charakterystyczny walory docenią najwytrawniejsi smakosze.
Mleko pozyskiwane do produkcji Twarogu Sudeckiego pochodzi od krów pasących się na terenie Sudetów Wałbrzysko-Kamiennogórskich. Przy jego produkcji stosowane są podstawowe zasady m.in.: brak dodatków wiążących wodę ani konserwantów, skrzep twarogowy uzyskiwany w wyniku fermentacji kwasowej, wywołanej przez bakterie kwasu mlekowego.
Twaróg Sudecki zarówno chudy oraz półtłusty jest produktem o wyjątkowych walorach zarówno organoleptycznych jak i jakościowych. Dzięki wysokiej jakości mleka zachowuje on długo świeżość, a także charakteryzuje się dużą zawartością białka, co czyni go doskonałym uzupełnieniem codziennej diety.
O jego niezwykłych walorach świadczy przyznane wyróżnienie tj. Srebrna Mleczna Rewia w kategorii sery twarogowe podczas 14. Targów Mleczarstwa „Mleczna Rewia” w 2011 r. w Gdańsku. Twaróg Sudecki może być składnikiem wielu prostych, pożywnych potraw, jak np. ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym, które dawniej były przysmakiem tkaczy lnu zamieszkujących kamiennogórską ziemię.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl