Polska

Łódź zaprasza na zalewajkę. Zupę, z której jest dumna

2021-03-13 17:35:55 redakcja@produkty-lokalne.pl

Wielbiciele zalewajki zapewniają, że nie jest to zwykły żurek. Bowiem kwintesencją tej charakterystycznej dla Łodzi potrawy są kartofle. Oba składniki gotuje się oddzielnie i łączy dopiero na talerzu. Zupa była podstawą łódzkiej kuchni, teraz też często gości na stołach mieszkańców regionu, ale tamtejsi restauratorzy stwierdzili, że zbyt rzadko i ruszyli z akcją „Dumni z zalewajki”.

źródło: https://jemywlodzi.pl/zalewajka/
źródło: https://jemywlodzi.pl/zalewajka/

Zalewajka będzie bohaterką marca. Będzie promowana w różnego rodzaju wydarzeniach. Pierwszym krokiem by przypomnieć łodzianom o zupie, z której powinni być dumni i którą powinni sami zajadać ze smakiem, ale też częstować gości jest stworzenie Szlaku Zalewajki.

https://jemywlodzi.pl/zalewajka/

Tworzy go prawie 30 restauracji. Każda zalewajkę serwuje według własnej niepowtarzalnej receptury. Wszystkie lokale gastronomiczne, które włączyły się do akcji promującej królową łódzkich zup zostały oznakowane, będzie można poznać je po garze zupy, w której na kopie ziemniaków pływa jednorożec.

Pomysłodawcą wydarzenia jest zrzeszenie Jemy w Łodzi, które organizuje festiwal miejskiego jedzenia i promuje lokalną gastronomię. Marcową promocję zalewajki wsparło Łódzkie Centrum Wydarzeń. Stworzony właśnie szlak, to nie tylko możliwość spróbowania samej zalewajki. Przez cały marzec w Łodzi i regionie będzie sporo wydarzeń związanych z tą potrawą. Ich celem jest przywrócenie odpowiedniego miejsca zalewajce w sercach mieszkańców i zachęcenie do niej turystów.

Weekend 13 i 14 marca upłynie pod hasłem Zalewajkę w dłoń. Kociołek wypełniony autorskimi wersjami zupy podawanej z mostkiem wołowym i kiełbasą (11 złotych porcja) stanie przy restauracji Veranda przy ul. Piotrkowskiej 77.

- 15 marca w studio Book&Cook zalewajkę znaną z restauracji Lokal ugotuje Kamil Tuliński, ostatni szef kuchni tego miejsca. Towarzyszyć mu będzie nasza Agata oraz wyjątkowy gość – Prezydent Łodzi Hanna Zdanowska, a całość wyemitowana będzie na profilu miasta na Facebooku. Zwieńczeniem akcji będzie publikacja darmowego ebooka z unowocześnionymi zalewajkowymi przepisami autorstwa łódzkich szefów kuchni, gotujących w restauracjach Fatamorgana, Piwnica Łódzka, Powidok, Stary Rynek 2 i Chata Wuja Toma – zachęcają organizatorzy na swojej stronie internetowej.

Zalewajkowy szlak w Łodzi pozostanie, zapewniają pomysłodawcy akcji. I zapraszają do marcowego rozkoszowania się zupą, którą w 2009 roku wpisano na listę potraw tradycyjnych województwa łódzkiego.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ