Europa

Międzynarodowy dzień pizzy. Z Włoch na stoły całego świata.

2022-02-09 15:32:04 redakcja@produkty-lokalne.pl

Pizza - jedna z najbardziej znanych potraw świata. Podstawą jest cienkie drożdżowe ciasto z sosem pomidorowym i serem. Reszta dodatków według uznania. 9 lutego pochodząca z Włoch pizza ma swoje święto. 

fot. redakcja@produkty-lokalne.pl
fot. redakcja@produkty-lokalne.pl
Popularność na świecie zyskała dopiero po II wojnie światowej kiedy z włoskimi migrantami dotarła do USA. Stąd droga do kariery na stołach we wszystkich zakątkach globu była szybka. 
 
Sama pizza znana jest od starożytności. W czasach cesarstwa rzymskiego najczęściej jedzono focaccie - ciasto z serem i ziołami. Dopiero później doszedł sos pomidorowy. 
 
Każdy z włoskich regionów ma własny sposób na pizzę - sekretem są dodatki do ciasta, sposób wyrabiania i wyrastania oraz dodatki. Czasami wszystko zmienia czosnek lub oliwa. 
 
W Polsce nadal najpopularniejsza jest ta na grubym cieście i z dużą ilością dodatków. Mimo, że w rodzinnym kraju pizzę je się z oliwą to na Wisłą nadal chętnie doprawiamy ją ketchupem. 
 
Podobne wypieki znane są wszystkim kulturom. Słowianie mają swój podpłomyk, o którym innym razem. 

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ