Europa
Międzynarodowy dzień pizzy. Z Włoch na stoły całego świata.
2022-02-09 15:32:04
redakcja@produkty-lokalne.pl
Pizza - jedna z najbardziej znanych potraw świata. Podstawą jest cienkie drożdżowe ciasto z sosem pomidorowym i serem. Reszta dodatków według uznania. 9 lutego pochodząca z Włoch pizza ma swoje święto.
Popularność na świecie zyskała dopiero po II wojnie światowej kiedy z włoskimi migrantami dotarła do USA. Stąd droga do kariery na stołach we wszystkich zakątkach globu była szybka.
Sama pizza znana jest od starożytności. W czasach cesarstwa rzymskiego najczęściej jedzono focaccie - ciasto z serem i ziołami. Dopiero później doszedł sos pomidorowy.
Każdy z włoskich regionów ma własny sposób na pizzę - sekretem są dodatki do ciasta, sposób wyrabiania i wyrastania oraz dodatki. Czasami wszystko zmienia czosnek lub oliwa.
W Polsce nadal najpopularniejsza jest ta na grubym cieście i z dużą ilością dodatków. Mimo, że w rodzinnym kraju pizzę je się z oliwą to na Wisłą nadal chętnie doprawiamy ją ketchupem.
Podobne wypieki znane są wszystkim kulturom. Słowianie mają swój podpłomyk, o którym innym razem.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl