Polska

Najlepsza gęsina na świętego Marcina. Kujawsko - pomorskie regionem, które promuje ten drób

2020-11-11 18:00:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Powiedzenie mówi, że „najlepsza gęsina na świętego Marcina”. Dlaczego właśnie wtedy? Jak mówią znawcy związane jest to z cyklem hodowlanym tego drobiu. W menu gęsina pojawiała się jesienią i królowała do wiosny. I to w różnej postaci.

fot. Książka "Kulinarna spiżarnia Krainy Nocy i Dni" wydana przez LGD7 - Kraina Nocy i Dni
fot. Książka "Kulinarna spiżarnia Krainy Nocy i Dni" wydana przez LGD7 - Kraina Nocy i Dni

Polska jest potęgą w hodowli gęsi. Ponad 90% tego drobiu pochodzi z województwa kujawsko-pomorskiego. Większość polskich gęsi trafia na stoły Niemiec i Francji. Tylko do tych krajów trafia około 20 tysięcy ton tego mięsa. W Polsce zjada się około 700 ton. Dlatego przez kilka ostatnich lat wspomniane województwo, które pretenduje do gęsiego centrum, organizowało akcję „najlepsza gęsina na świętego Marcina” w ramach, której restauracje z tego regionu od 11 listopada do połowy grudnia serwowały specjalne dania z gęsiny – od tradycyjnych przepisów, po zupełnie nowe receptury i za każdym razem lokale były oblegane. Odbywało się też sporo wydarzeń, w tym prezentacje kulinarne.

W tym roku z powodu pandemii i przejścia restauracji jedynie w tryb pracy na wynos oraz zakazu organizowania wydarzeń akcja „najlepsza gęsina na świętego Marcina” trafiła do sieci. Tam kucharze zdradzali jak wybrać najlepsza gęsinę, jakie ma właściwości i jak przyrządzić taką, która urzeknie najwybredniejsze podniebienia.

https://www.kujawsko-pomorskie.pl/biuro-prasowe/informacje-prasowe/36434-gesina-w-najlepszym-wydaniu-prezentacje-kulinarne-online

A my podpowiadamy jak przyrządzić gęś, nie tylko na dzisiejszy obiad. Przepis i zdjęcie pochodzą z książki "Kulinarna spiżarnia Krainy Nocy i Dni" wydanej przez LGD7 - Kraina Nocy i Dni.

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ