Mięso i wędliny

Nowicki naturalnie – tradycyjne, polskie wędliny

2015-12-28 09:00:00 Jakub Chojak

Nowicki Naturalnie Jacek Nowicki to firma wędliniarska działająca od 2009 r. na południu Wielkopolski. Właściciele produkują tradycyjne, polskie wędliny, które wyrabiają według starych, rodzinnych receptur, ze składników o najwyższej jakości, bez przeciwutleniaczy, konserwantów czy bez glutenu. Firma należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, Slow Food. Jej wyroby są również rekomendowane przez żółty przewodnik kulinarny Gault&Millau.

Firmę założył Jacek Nowicki w oparciu o wielopokoleniowe wędliniarskie tradycje rodziny Nowickich, których początek udokumentowany jest na rok 1936. Wtedy to pierwszy w rodzinie wędliniarz – dziadek Jacka Nowickiego – Jan rozpoczynał naukę w zawodzie. Po latach przekonał swojego syna, Adama aby poszedł w jego ślady, a ten z kolei zamiłowanie do tradycyjnych wędlin przekazał synowi Jackowi, który w 2009 r. założył firmę Nowicki Naturalnie. Jej główną ideą i wielką dumą jest wytwarzanie prawdziwych, najlepszej jakości wędlin wyłącznie według starych, polskich receptur.

Pyszne staropolskie wędliny powstają w zakątku południowej Wielkopolski, w sielskiej i bardzo zielonej wsi Potaśnia koło Ostrzeszowa, w której zaczęła się wędliniarska historia rodziny Nowickich. Okolice Potaśni, ale i cała Wielkopolska to także region, z którego właściciele czerpią surowce do produkcji: wieprzowinę i przyprawy. W firmie na stałe zatrudnionych jest 8 osób, ale ponieważ jest to firma rodzinna, to pomaga w niej cała rodzina Nowickich. Pasztety zapiekane i smalec robią mama i ciocia, wędzarni dogląda tata Nowicki.

Nie tworzymy wymyślnych, czy bardzo nowatorskich wyrobów, nie zależy nam z na tworzeniu nowoczesnych linii smakowych. Bazujemy na starych, sprawdzonych przez pokolenia wędliniarzy recepturach i na ich podstawie, a także w oparciu o stare, ręczna metody wytwarzania dostarczamy naszym klientom staropolską kiełbasę białą parzoną, która zachwyca zarówno niezwykłym smakiem i aromatem jak i tradycyjną szarością w przekroju. Dumni jesteśmy też z naszych parówek, których skład, a przede wszystkim smak zostały doceniony przez przewodnik kulinarny Gault&Millau już dwukrotnie – wyjaśnia Agnieszka Kaniewska z Nowicki Naturalnie.

Zapach naszej kiełbasy wiejskiej dostarczanej do okolicznych sklepów jeszcze ciepłej, bo przywiezionej prosto z wędzarni potrafi zaczarować porannych klientów i skierować ich kroki z chodnika wprost do sklepu – dodaje Kaniewska. Dla smakoszy firma przygotowała linię wyrobów z wielkopolskiej, prymitywnej rasy świni – złotnicka. Wolno-wybiegowy, przyzagrodowy sposób jej hodowli, bardzo długi przyrost w porównaniu ze świniami przemysłowymi (chów świni złotnickiej trwa nawet 11 miesięcy) i sposób odżywiania bez przemysłowych pasz, a wyłącznie paszami gospodarczymi, daje gwarancję wybornego smaku mięsa świń tej rasy, a co za tym idzie – rewelacyjnych wędlin.

Cała produkcja Nowicki Naturalnie jest oparta na tradycyjnych metodach, jest też więc bezglutenowa. Natomiast 25 pozycji z asortymentu posiada certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej i jest oznaczane zielonym znakiem przekreślonego kłosa. Dla wielu odbiorców ma to ogromne znaczenie. Firma zachęca również swoich klientów do odwiedzin swojej siedziby, aby każdy mógł się naocznie przekonać jak wygląda np. produkcja kiełbas. – Nie mamy nic do ukrycia, wręcz przeciwnie, chcemy, żeby nasi klienci byli w stu procentach przekonani, co do wysokiej jakości naszych wyrobów, dlatego stawiamy na transparentność, a nowe przepisy dotyczące dokładnego oznaczania składu na etykietach tylko nam pomagają – wyjaśnia Agnieszka Kaniewska.

Firma posiada licencję na używanie międzynarodowego symbolu Przekreślonego Kłosa. Otrzymała także certyfikat Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego uprawniający oznaczanie znakiem JAKOŚĆ TRADYCJA Smalcu ze Skwarkami ze Świni Złotnickiej. – Dumni jesteśmy także z przynależności naszej firmy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, potwierdzającej jakość tradycyjnej żywności, ale także oba polskie wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau doceniły naszą jakość i smak naszych wyrobów, udzielając firmie Nowicki Naturalnie rekomendacji. Posiadamy także wiele nagród i wyróżnień za smak – dodaje Kaniewska.

Firma dostarcza swoje produkty do sklepów wędliniarskich i ze zdrową żywnością. To główny kanał dystrybucji. Dodatkowo funkcjonuje specjalny sklep internetowy, w którym można zamówić wybrane przez siebie wędliny.

A który z produktów firmy sprzedaje się najlepiej? – Przez cały rok bardzo dobrze sprzedają się nasze parówki wieprzowe i cielęco-wieprzowe, kiełbasa „Potaśnianka” i wszystkie kiełbasy podsuszane. W okolicy świąt wzrasta zapotrzebowanie na kiełbasę białą, wszystkie szynki, kaszankę, salcesony i wątrobiankę. W tej chwili, ze względu na zamiłowanie Polaków do grilla, coraz więcej mamy również odbiorców na naszą „kiełbasę na ogień” – kończy Agnieszka Kaniewska.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ