Przepisy
Obwarzanki - sam zrób królewski przysmak
2023-03-10 10:17:42
redakcja@produkty-lokalne.pl
Oryginalne obwarzanki można zjeść tylko w Krakowie, jednak samemu też warto je przygotować!

OBWARZANKI
SKŁADNIKI:
- 500 gramów mąki pszennej
- 50 gramów świeżych drożdży
- 100 mililitrów mleka
- 100 mililitrów ciepłej wody
- pół kostki masła
- pół łyżeczki soli i szczypta cukru
- jajko
- mak, sezam, gruba sól, czarnuszka do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
- W pierwszej kolejności trzeba przygotować rozszczyp: połączyć ciepłą wodę z mlekiem i wkruszyć do nich drożdże, dodać sól i cukier. Całość trzeba delikatnie wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Przesianą mąkę łączymy z masłem i dodajemy wyrośnięte drożdże. Wszystko ugniatamy na jednolite ciasto i zostawiamy na około pół godziny by wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i kroimy na części. Każdy z kawałków trzeba uformować na podłużny wałek o długości około 20 centymetrów i skręcić – najlepiej chwytając w połowie, przeplatać i połączyć końce. Zostawić do wyrośnięcia.
- Teraz czas na obwarzanie, czyli wrzucanie wianków do wrzącej wody. Taka kąpiel powinna trwać około 1-2 minuty.
- Obgotowane obwarzanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (aż nabiorą złocistego koloru).
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl