Przepisy

Obwarzanki - sam zrób królewski przysmak

2020-11-15 13:00:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Oryginalne obwarzanki można zjeść tylko w Krakowie, jednak samemu też warto je przygotować!

Bogusław Świerzowski / krakow.pl
Bogusław Świerzowski / krakow.pl

OBWARZANKI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 100 mililitrów mleka
  • 100 mililitrów ciepłej wody
  • pół kostki masła
  • pół łyżeczki soli i szczypta cukru
  • jajko
  • mak, sezam, gruba sól, czarnuszka do posypania.

PRZYGOTOWANIE:

  1. W pierwszej kolejności trzeba przygotować rozszczyp: połączyć ciepłą wodę z mlekiem i wkruszyć do nich drożdże, dodać sól i cukier. Całość trzeba delikatnie wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Przesianą mąkę łączymy z masłem i dodajemy wyrośnięte drożdże. Wszystko ugniatamy na jednolite ciasto i zostawiamy na około pół godziny by wyrosło.
  3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i kroimy na części. Każdy z kawałków trzeba uformować na podłużny wałek o długości około 20 centymetrów i skręcić – najlepiej chwytając w połowie, przeplatać i połączyć końce. Zostawić do wyrośnięcia.
  4. Teraz czas na obwarzanie, czyli wrzucanie wianków do wrzącej wody. Taka kąpiel powinna trwać około 1-2 minuty.
  5. Obgotowane obwarzanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (aż nabiorą złocistego koloru).

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ