Polska

Pełnoletnia bania. Dolnośląski festiwal Dyni

2021-10-10 08:00:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Wprowadza jesienny klimat. Smakuje wybornie i pięknie wygląda. Zaczął się czas dyni. Banię, jak potocznie jest zwana, można wykorzystać w kuchni, kosmetyce i urządzając wnętrza. Wszechstronne warzywo przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. szybko zalało ogrody starego kontynentu. Przede wszystkim ze względu na ogrom zastosowania, właściwości i łatwość uprawy. Jeśli lubicie dynię lub jeszcze jej nie znacie warto wybrać się do stolicy Dolnego Śląska. Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego organizuje Dolnośląski Festiwal Dyni. W tym roku wydarzenie osiągnie pełnoletność. 

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
 
Przygotowania do festiwalu trwają od kilku dni. W ogrodzie od dawna można spotkać  wystrojoną w kolorowe liście Jesień a wokół niej stos dyń. Stos pomarańczowych warzyw przyciąga spacerowiczów, którzy chętnie robią sobie zdjęcia na ich tle. W niedzielę, 10 października 2021 roku, będzie można dodatkowo spróbować potraw na bazie dyń, dowiedzieć się jakie mają właściwości i podpatrzeć jakie ozdoby zrobić z bani. Tegoroczny Dolnośląski Festiwal Dyni w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Wrocławskiego odbędzie się po raz osiemnasty.
 
 
Festiwal rozpocznie się o 9.00 rano i potrwa do 18.00. Atrakcji sporo i bez względu na moment, w którym wybierzecie się do Ogrodu Botanicznego znajdziecie coś dla siebie. Przy okazji spędzicie czas w uroczym miejscu. 
 

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ