Lokalność

Pomidor ma też swoje święto

2014-08-08 12:30:00 Jakub Chojak

W sobotnie popołudnie, w podkaliskim Szadku odbyło się w ramach cyklu Regionalne Spotkania z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną “Na pograniczu kultur” – Pomidor Kaliski. Miłośnicy produktów lokalnych przybyli z często odległych miejscowości, żeby poznać smak np. konfitury z pomidorów.

W trakcie imprezy można było wysłuchać pogadanki o zwyczajach żywieniowych żołnierzy w przeciągu XX wieku, w wykonaniu grupy rekonstrukcji historycznej – K. Matczak. Do dyspozycji była klasyczna kawa zbożowa, komiśniaka czy zupa żołnierska.

Tereny Karczmy Kaliskiej sprzyjają imprezom integracyjnym. Poszczególne obiekty, malowniczo rozrzucone wśród zieleni, stanowiły doskonałe tło dla potraw z pomidorów, serwowanych przez stowarzyszenia lokalne. Licznie przybyli goście słuchali piosenek ludowych próbując potraw przygotowanych przez okoliczne koła gospodyń wiejskich i organizacje lokalne.

W przeprowadzonym konkursie na tradycyjną potrawę z pomidora za najlepsze uznano:

1. KGW Zaborów (gm. Żelazków) – za tradycyjną zupę pomidorową z domowymi kluskami oraz pulpeciki w gąszczu pomidorowym.

2. Sympatycy GOK w Opatówku – za pomidorowy chłodnik oraz mus pomidorowy z babcinej foremki.

3. KGW Bogdanów (gm. Koźminek) – za przysmak pomidorowo-mięsny oraz pomidory faszerowane z sosem śmietanowo – pietruszkowym.

Wyróżnienia: Zespół Śpiewaczy „Cekowianki”, Stowarzyszenie „Odnowa razem dla gminy – Gadów” (gm. Mycielin), KGW w Liskowie, KGW Saczyn (gm. Godziesze), KGW „Pod Dębami” w Warszówce (gm. Mycielin).

Tego rodzaju imprezy znakomicie wspomagają odradzający się trend lokalności. Coraz więcej osób docenia smaki lokalne, wytwarzane przez niewielkich producentów, jako alternatywę wobec masowej produkcji. Karczma Kaliska jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, promującej właśnie takie tradycyjne, lokalne potrawy.

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ