Przepisy
Przepis na Karpia Gotowego
Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na Karpia Gotowanego, który z sukcesem może zawitać na wigilijnym stole.
KARP GOTOWANY
1 duży karp pokrajany w dzwonka*)
4 cebule pokrajane na plasterki
2 małe buraczki pokrajane na plasterki
3 szklanki wody
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1. Cebulę i buraczki włożyć do szerokiego płaskiego garnka, przyprawić solą i pieprzem, zalać wodą.
2. Dzwonka ryby włożyć do garnka, przykryć, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszyć płomień gotować na bardzo małym ogniu 45 minut, odkryć po 30 minutach.
3 Podawać karpia na gorąco lub schłodzonego.
Proporcje dla 6 osób *)
Dzieląc rybę na dzwonka, trzeba starać się, aby porcje były równe i krajać prostopadle do kręgosłupa.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl