Przepisy

Przepis na Karpia Gotowego

2020-12-24 11:17:17 redakcja@produkty-lokalne.pl

Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na Karpia Gotowanego, który z sukcesem może zawitać na wigilijnym stole.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne

KARP GOTOWANY

1 duży karp pokrajany w dzwonka*)
4 cebule pokrajane na plasterki
2 małe buraczki pokrajane na plasterki
3 szklanki wody
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

1. Cebulę i buraczki włożyć do szerokiego płaskiego garnka, przyprawić solą i pieprzem, zalać wodą.
2. Dzwonka ryby włożyć do garnka, przykryć, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszyć płomień gotować na bardzo małym ogniu 45 minut, odkryć po 30 minutach.
3 Podawać karpia na gorąco lub schłodzonego.

Proporcje dla 6 osób *)

Dzieląc rybę na dzwonka, trzeba starać się, aby porcje były równe i krajać prostopadle do kręgosłupa.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ