Europa
Rusza Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku W Poznaniu
Wystawcy, regionalne przysmaki, koncerty, warsztaty kulinarne, degustacje i wykłady - 13 sierpnia ruszył w Poznaniu Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku.
Wielka kulinarna podróż na poznańskim Starym Rynku potrwa do niedzieli 16 sierpnia. Jak co roku odbędzie się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu - wielki Jarmark Dobrego Smaku. Niespieszny spacer pośród niemal festiwalowych kramów pozwoli nam kulinarnie odwiedzić wiele zakątków Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin o sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z każdego zakątka kraju, zaopatrzyć się w miody, przetwory i prawdziwy chleb. Link do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/662155661050796/
Będzie także bardzo międzynarodowo – szczególnie w tym roku, kiedy międzynarodowe podróże są utrudnione warto zajrzeć na poznański Stary Rynek. Będzie tu można kulinarnie odwiedzić wiele wspaniałych miejsc! Węgierskie langosze i tureckie baklawy, bałkański burek i słodkości z Azerbejdżanu, wietnamskie pierożki i bułgarski giuwecz, włoskie panini i greckie souvlaki – to wszystko zjemy na miejscu, przy okazji zaopatrując się w przysmaki z całego świata.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski Jarmark. Również w tym roku na zwiedzających będą czekały laboratoria smaku, degustacje, wykłady i konkursy dla zawodowców i amatorów. Czeka nas letnie grillowanie z Krystianem Szopką albo podróż do Tajlandii z Sandrą Sowińską.
Krystian Szopka, niegdyś szef kuchni Sheratona i Piano Baru, teraz trener i niezależny konsultant kulinarny zaprasza do The Kitchen- studio kulinarne na warsztaty przy ruszcie.Szczegóły:
https://www.facebook.com/events/2726766397595060/
Sandra Sowińska i SPOT. zapraszają na zajęcia z kuchni tajskiej - https://www.facebook.com/events/861755580979274/
Nie zabraknie atrakcji muzycznych. Dużą scenę zastąpią bardziej kameralne występy uliczne. Codziennie pod staromiejskimi fontannami grać będą świetni muzycy prezentujący jazz, lekką klasykę i folk. W festiwalową sobotę, 15 sierpnia o 18.00 zapraszamy na koncert szczególny: w ramach Akademia Gitary: festiwal wystąpią Gitarsi.pl .
Do udziału w turnieju Polska Nalewka Roku organizatorzy od trzynastu lat zapraszają twórców domowych nalewek z całej Polski. Wśród laureatów konkursu, których najlepsze trunki zdobyły tytuł Polskiej Nalewki Roku są legendy polskiego nalewkarstwa, ale też osoby, które dopiero startując w nim ujawniły swój wielki talent. W domowych piwniczkach i kredensach na odkrycie i nagrodzenie czekają prawdziwe skarby. W tym roku po raz kolejny, oprócz Grand Prix konkursu przyznane zostaną złote, srebrne i brązowe medale aż dziewięciu zgłoszonym nalewkom. Konkurs Polska Nalewka Roku 2020 odbędzie się 15 sierpnia. Zgłoszenia - https://www.facebook.com/events/3192046767537529/
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku jest rekomendowany przez żółty przewodnik Gault&Millau.
Profil FB Festiwalu: https://www.facebook.com/OgolnopolskiFestiwalDobregoSmaku/
Wszystkie wydarzenia Festiwalowe: https://www.facebook.com/pg/OgolnopolskiFestiwalDobregoSmaku/events/
Konkurs Polska Nalewka Roku 2020: https://www.facebook.com/events/3192046767537529/
Oto kompletna lista tegorocznych wystawców.
Holenderskie Sery – przywiozą nam z Krakowa, gdzie prowadzą stoisko na Kleparzu, sery z Holandii i Szwajcarii.
Smaki Tradycji – ich wyroby mięsne w słoikach mają wielu fanów wśród gości festiwalu
Wino i Winyle – debiutanci, świetne wina od Józefa Simona z Egeru oraz… winyle właśnie.
Winnica Folwark Pszczew – debiutanci, kolejna polska winnica, która postanowiła pokazać swoje wina na OFDS.
Malinowy Ogród – znane Wam już, doskonałe przetwory z malin i innych owoców oraz soki, konfitury i zakwasy.
Legalne Ziółka – doskonałe mieszanki herbat i ziół do parzenia i nie tylko.
Smaki-Grecji.pl- mają mnóstwo fanów, i nic w tym dziwnego. Przywożą greckie specjały: oliwę sery, oliwki, octy, miody, wina i nie tylko.
Przysmaki Sułtana – to stoisko z tureckimi produktami. Mają chałwy, lokum, baklawę, suszone owoce i wiele więcej.
Sklep Papryka – wędliny z węgier, pasty, przyprawy, wina i oczywiście ich słynny, smażony na zamówienie langosz.
Manufaktura Gęsia – półgęski, pasztety i wędliny z gęsiną.
Olmar – przyprawy, zioła, herbaty z całego świata.
Bacówka na Hali Majerz - oscypki, gołki, redykołki, korbacze i bundz od bacy Wojtka Komperdy
Semco oleje tłoczone na zimno - wiadomo, oleje tłoczone na zimno - m.in rydzowy, rzepakowy, dyniowy i inne
Kulma Miody - miody oczywiście
Winnica Katarzyna – wielkopolska winnica i jej winna oferta
Węgierskie Specjały - kiełbasy, salami, szynki, przyprawy, sosy, gotowanie lecsó, gulasze, paprykarze
Browar Witnica S.A. – piwa z lubuskiego, wiadomo!
Nalewki Staropolskie Karol Majewski– nalewki tradycyjnei z Kampinosu.
KochamOliwki.pl - uzależniają smakiem – hiszpańskie oliwki w ogromnym wyborze.
Meadery Miodosytnia Dziki Miód Piwowar - miody pitne, artykuły pszczele, miody naturalne
Sery Wiejskie Ekovita – sery krowie własnej produkcji
Winnica Gostchorze– najsłynnieszej polskie wina musujące z lubuskiego
Bacówka na Wojciźnie - oscypki, gołki, redygołki, inne sery pasterskie od bacy Jędrka Stocha
Pasieka Kwiatkowscy - miody, świece woskowe, pyłek, pierzga, propolis
Flammkuchen – alzackie podpłomyki i genialne musztardy
Sun - Vita - wyciskarki wolnoobrotowe do soku, sokoterapia, literatura
Martyna Srebrna biżuteria Artystyczna – rękodzieło, srebrna biżuteria artystyczna
Sery Alpejskie – sery od rodziny Baldauf z niemieckich Alp.
Masitta Korea Food– dania kuchni koreańskiej - bulgogi, wieudon, japchae, kimchi, owoce morza.
Miody SUSZKA - miody i produkty pszczele
Żabojady – stoisko z daniami kuchni francuskiej, żabimi udkami, ślimakami i tartami
Wiejska Chata - wędliny, chleb wiejski, smalce, kwas chlebowy, piwa z Podlasia i Litwy
Restauracja Akropolis– greckie produkty, dania i wina, miejsce niezłych wieczornych imprez na OFDS
Cytrynowe Królowe– konfitury i przetwory z cytryn
Ottomańska Pokusa - Baklava, Burek, tureckie przekąski, grill, rachatłukum i wiele więcej.
Ekologiczne tradycyjne sery od Maziejuków – sery kozie i przetwory z mleka koziego z ekologicznego gospodarstwa na Podkarpaciu
Wine&Fashion – wina (głównie hiszpańskie i węgierskie) oraz octy i marynaty, w tym roku także zapiekane ślimaki!
Wino Eko - wina, wódki, nalewki, cydr i przetwory
AZIA Restaurants- Pierogi dim sum, tom ka, pad thai i tajskie zimne napoje
Ser Koryciński "Swojski" Z Gospodarstwa Gremza - sery zagrodowe z mleka krowiego i koziego
Kaffa ETC - Kawa Świeżo Palona- kawa palona w ziarnach i kawa na miejscu
Pabiś Custom Knives - ręcznie robione noże kuchenne
Diego Totti – deski kuchnenne do serwowania, krojenia, miski, patery drewniane
Nalewkarnia Longinus- nalewki i destylaty
Najs Cream – lody rzemieślnicze, niezwykłe lody kwiatowe
@Cafe Młyńska i Big Bonjour – francuskie bagietki, pieczywo , kanapki, kawa (także mrożona) anitpasti, wędliny, sery, wino
Browar Koreb - piwo tradycyjne: miodowe, ciemne korzenne, żywe, łaskie, pszeniczne, kwas chlebowy, podpiwek
Pitaya Warszawa – wietnamskie przekąski, tempury, rollsy etc. Hit edycji 2019.
Royal Nature - nalewki, wódki gatunkowe, wódki czyste, wina owocowe, miody pitne
Miody Pojezierza Drawskiego - miody, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis, świece
Mundivie - miodula, nalewki, piwa regionalne i wiele więcej
Wytwórnia Lodów Miś lody z poznańskiej manufaktury, lody wegańskie, lody bezcukrowe
Pierożak Pierogarnia – ręcznie lepione pierogi: ruskie, z kaczką, wegańskie, szpinakowe i wiele innych.
@Lot Chmiela – festiwalowy multitap z dziesiątkami piw regionalnych, rzemieślniczych i kontraktowych
Domino – golonki, bigosy, szare kluchy, szaszłyki etc.
Bul-Eco- pasty, sosy, konfitury, dania gotowe, przyprawy bułgarskie i macedońskie oraz bałkański grill.
Smaki Azerbejdżanu - sok z granatów, herbaty, chałwa domowa, ich własne rahat lokum i inne przysmaki z Azerbejdżanu
Andruty Kaliskie - andruty, gofry waflowe, rurki z nadzieniem
Turecki sklep - pasty, konfitury, herbaty, słodkości, kosmetyki.
Pieczywo kurpiowskie Aptacy - Regionalne pieczywo Kurpiowskie.
Sady Wincenta – tłoczone, naturalne soki, piwo kraftowe regionalne
Rubicon - kawa, herbata, kawa mrożona, mrożone herbaty ziołowe, lemoniady, szeji, smoothie etc.
Cuda Z Ula – miody i produkty pasieczne
Lemoniadowy Raj - lemoniady w różnych smakach, soki świeżo wyciskane, smoothies owocowe i warzywne
Łódzka Cukiernia – tradycyjne słodkie wypieki, ciasta, słodkości
SEZAM Chałwa – chałwy z Grecji, Turcji i Ukrainy
Deski z Malborka - Drewniane deski do krojenia i serwowania
Piekarnia Hanna Milewska - Chleby żytnie wypiekane na bazie naturalnego zakwasu w piecu ceramicznym
Rękodzieło z Szamotuł - ręcznie wykonana biżuteria oraz zabawki z włóczki
PromienkoArt i Aneabell – rękdzieło z masy solnej i ceramiki, szkatułki, chusteczniki, doniczki, wydmuszki etc.
Lesiak - suszone rośliny, wianki, stroiki z czosnku i papryki, woreczki lawendowe i inne cuda-wianki
Owoce w czekoladzie - owoce w czekoladzie i napoje sorbetowe
Zioła Zięba - zioła w doniczkach, sadzonki i (w bonusie) porady ogrodnicze
Lody z Koronowa – festiwalowa legenda, prawdziwe lody z rodzinnej manufaktury
PAN GAR – chinali, chaczapuri i gruzińskie wina
Browar Amber – piwa z pomorza
Kürtőskalácskołacz – węgierskie kołacze z bakaliami
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl