Smaczna Polska. Najliczniejszą reprezentacje w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego ma nasz kraj
Swego nie znacie cudze chwalicie – niezupełnie. Oczywiście lubimy sięgać po przepisy z całego świata, ale też mamy czym się szczycić więc to robimy. W Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego najliczniejsza grupa to polskie regiony, które skupiają ponad 800 członków.
Każdy z nich oferuje tradycyjne produkty i potrawy, które powstają z poszanowaniem wiekowego doświadczenia oraz receptur i wykorzystaniem współczesnej wiedzy o uprawie, przetwórstwie i kulinariach. Bazując na tych zasadach i pamiętając o ekologii doskonale wpisują się ideę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, której głównym celem jest zachowanie tego, co najlepsze w każdym zakątku Zjednoczonej Europy, a równocześnie dzieleniem się tym bogactwem.
Stworzona w latach 90-tych XX wieku Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego skupia obecnie 13 krajów i prawie 50 regionów, które dbają o zachowanie dziedzictwa przy równoczesnej chęci dzielenia się tym, co mają najsmaczniejszego i poznawania kulinarnych sekretów pozostałych członków.
Artykuł: „Europa na widelcu”
Najliczniejszą reprezentację w ESDK ma Polska. Obecnie nadwiślańskich 10 regionów zrzeszonych jest w Sieci promującej dobre, tradycyjne jedzenie, jego wytwórców, przetwórców i restauratorów czy bazujących na ich produktach, ale także gospodarstwa agroturystyczne i hotele, które promują lokalne produkty i zwyczaje związane z kulinariami.
Pierwszym regionem, który już w 2005 roku dołączył do sieci była, Warmia Mazury Powiśle. Kolejne przyłączały się sukcesywnie, a szansę na wejście mają wszystkie, które spełnią określone zasady.
Pomorze Zachodnie – 62 członków, 1 przepis
Pomorskie – 60 członków, 14 przepisów
Warmia Mazury Powiśle – 133 członków, 115 przepisów
Wielkopolska - 91 członków, 11 przepisów
Kujawy i Pomorze – 72 członków, 25 przepisów
Mazowsze - 101 członków, 101 przepisów
Świętokrzyskie – 81 członków, 49 przepisów
Małopolska – 43 członków, 6 przepisów
Opolskie – 79 członków, 14 przepisów
Dolnośląskie – 92 członków, 19 przepisów
Regionalni członkowie sieci mają prawo używania logo Sieci na swojej siedzibie oraz produktach. Dzięki temu konsumenci wiedzą, że miejsca i wyroby spełniają ściśle określone kryteria, które oceniają specjalne zespoły działające przy Urzędach Marszałkowskich. Mają też możliwość prezentowania siebie i swojego dziedzictwa na stronie ESDK. Tam też można znaleźć przepisy charakterystyczne dla danego regionu.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl