Imprezy

Smaki Regionów ruszyły!

2014-09-24 12:30:00 Jakub Chojak

O godz. 9.00 rozpoczęły się Targi Smaki Regionów czyli wielka uczta dla smakoszy produktów i potraw tradycyjnych oraz regionalnych. Podczas tegorocznej swoje kulinarne rarytasy zaprezentują wszystkie województwa!

 

Miód z Borów Dolnośląskich, wielkopolski ser smażony, staropolskie miody pitne, a do tego pokazy kulinarne na żywo z wykorzystaniem produktów z unijnymi znakami czekają na zwiedzających na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Mazowsze zaprasza na warsztaty kulinarne poprowadzone przez panie ze Stowarzyszenia ‘Wrzosowisko” oraz na degustację smalcu z papryką, masła z papryką, sosów z papryki przygotowanych przez Catering „Camelot” pani Elzbiety Bień, a w niedzielę na stoisku przygrywał będzie i czas umili zespół folklorystyczny z Wieniawy.

Województwo śląskie zaprasza na smakowanie słodkości. Będą ciasta drożdżowe, ciastka owsiane w wielu smakach, ciasteczka kruche, tosty drożdżowe, a wszystkie serwowane z aromatyczną kawą. Pojawi się Kolekcja Śląskich Maszketów: śląskich oblatów, szkloków, kopalnioków, śliw w czekoladzie oraz krupniok i żur śląski.

Targom towarzyszyć będzie wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, w tym m.in.:
- pokazy kulinarne
- warsztaty dla dzieci w minipiekarni przez Stowarzyszenie – Rzemieślników Piekarstwa RP
- owocowo-warzywne warsztaty prowadzone przez Stowarzyszenie Polska Ekologia
- występy zespołów folklorystycznych
- miniwarsztaty kulinarne i plastyczne z redakcją magazynów Sielskie Życie i Sielska Kuchnia
- zabawy i animacje w Strefie Dziecka.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ