Soki

Soki SOGO – soki jabłkowe z 35 odmian jabłek

2016-01-04 09:00:00 Jakub Chojak

Soki SOGO to marka produkująca różne odmiany soków jabłkowych. Właściciele biznes sokowy prowadzą od 2012 roku. Posiadają oni sad z 35 odmianami jabłek, sad wiśniowy, uprawy czarnej i czerwonej porzeczki, agrest a to wszystko na powierzchni 50 ha oraz pola uprawne w Wielkopolsce. Najważniejszym produktem SOGO jest sok jabłkowy w trzech wariantach oraz przebój marki: sok jabłkowy z czarną porzeczką i czerwoną porzeczką.

Początki marki SOGO sięgają sezonu 2010/2011 roku. – Produkcję soków rozpoczęliśmy na małą skalę w 2011 roku w celu lepszego wykorzystania potencjału własnego sadu w Głuchowie. Pierwszą produkcję dystrybuowaliśmy wśród pracowników naszej firmy. Soki przyjęły się w naszym rejonie i od 2013 roku zaczęliśmy wprowadzać je lokalnie na rynek już pod marką SOGO. Pierwszy własny punkt sprzedażowy SOGO powstał w sierpniu 2013 przy drodze nr 5 w miejscowości Głuchowo. Tuż obok znajduje się nasz sad – wyjaśnia Marek Gogola.

Najpierw głównym produktem sprzedawanym w punkcie SOGO były przepyszne jabłka pochodzące z sadu właścicieli oraz soki jabłkowe. Z czasem, oprócz soku jabłkowego, zaczęli oni również wprowadzać mieszanki soku jabłkowego z innymi owocami i warzywami, które również hodują w sadzie i na własnych polach. – W ostatnim czasie, w zgodzie z trendami konsumenckimi i zdrowotnymi proponujemy naszym klientom soki jabłkowe o charakterze funkcjonalnym z z dodatkiem ziół, takich jak żeń-szeń, czystek, głóg czy arcydzięgiel i lukrecja – opowiada Marek Gogola.

Najważniejszym produktem SOGO jest nadal sok jabłkowy w trzech wariantach: z odmian słodkich, odmian półsłodkich i odmian kwaśnych oraz przebój marki: sok jabłkowy z czarną porzeczką i czerwoną porzeczką. – Tym co wyróżnia nasze produkty to przede wszystkim dbałość o najwyższą jakość surowców i naturalność. Nasze soki tworzymy tylko z owoców i warzyw. Wyznajemy filozofię, iż natura wie najlepiej, jakie substancje dostarczać naszym organizmom i nie trzeba jej poprawiać czy uzupełniać. Zatem prócz soku z owoców i warzyw w naszych sokach klienci nie znajdą żadnych innych dodatków – dodaje Marek Gogola.

Soki SOGO to wytłoczony na zimno sok z owoców i warzyw (bazą jest zawsze sok jabłkowy), wymieszany w odpowiedniej proporcji i spasteryzowany tak, jak to robiły nasze babcie z przetworami na zimę.

Właściciele SOGO posiadają sad z 35 odmianami jabłek, sad wiśniowy, uprawy czarnej i czerwonej porzeczki, agrest a to wszystko na powierzchni 50 ha oraz pola uprawne w Wielkopolsce. Przy sadzie znajduje się zaadoptowany na potrzeby przetwórni budynek po byłej mleczarni, w którym odbywa się proces tłoczenia i rozlewu soków do opakowań typu bag in box oraz butelek z tworzywa barierowego o pojemności 250 ml. Tworzywo to ma tę zaletę, że nie przepuszcza tlenu do wewnątrz, dzięki czemu sok pozostaje świeży aż do otwarcia i nie ulega procesom utleniania. Dodatkowo jest ono lekkie i bezpieczne. Dzięki takim rozwiązaniom sok również nie musi być przechowywany w warunkach chłodniczych.

Mądry Anglik pamięta o przysłowiu “An apple a day keeps the doctor away”, czyli w wolnym tłumaczeniu – jabłko dziennie trzyma Cię z dala od lekarza. Tej zasady trzymamy się tworząc produkty marki SOGO – kończy Marek Gogola.

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ