Mięso i wędliny

Świński pęcherz pełen mięsa

2011-10-18 13:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Czy świński pęcherz może być smaczny? Ależ tak – o ile to wileński kindziuk.

Kindziuk to bardzo twarda, dojrzewająca wędlina produkowana od wieków na Litwie, jest to jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni litewskiej. Kindziuk ma kwaskowaty, pieprzny smak, jednak nie każdy ma odwagę go spróbować – to świński pęcherz wypchany dokładnie mięsem. – Jeździmy po jarmarkach – byliśmy we Wrocławiu, w Katowicach, w Lublinie … wszędzie największą popularnością cieszy się kindziuk – w środku jest szynka, słonina, czosnek, pieprz, wiele składników, czternaście rodzajów przypraw. Potem wędzi się na zimno i może leżeć i leżeć – mówiła Povilo Liaudansko, z firmy Wileńskie Smaki.

Kindziuk wędzi się około 4 tygodni. Dzięki charakterystycznemu procesowi wytwarzania, produkt ten można przechowywać nawet pół roku. Z uwagi na fakt, że kindziuk jest tzw. suchą wędliną, doskonale znosi wyższe temperatury i dobrze sprawdza się nawet w takich warunkach jak wakacyjne podróże czy pikniki.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ