Żywność

SwojskaBaba.pl - rodzinna firma z pasją

2020-12-24 11:00:10 redakcja@produkty-lokalne.pl

SwojskaBaba.pl to rodzinna firma, w której główną rolę w kuchni pełni „Mama” Wiesława Mączkowska, która do gotowania podchodzi z miłością i pasją. „Tata” to prawdziwy obieżyświat, który dba o to, by towar odpowiednio zareklamować, sprzedać i zachęcić do ponownej degustacji. Warto wspomnieć, że SwojskaBaba.pl jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle.

swojskababa.pl
swojskababa.pl

- Produkty jakie powstają w SwojskiejBabie.pl to prawdziwe, swojskie potrawy, które oferujemy na jarmarkach, festynach i bezpośrednio w gospodarstwie. Nasze gospodarstwo jest pełne życia, miłości i zwierząt. Hodujemy króliki, kury, kaczki, gęsi, perlice, dzięki którym mamy swoje, domowe jajka i mięso. Dodatkowo z przydomowego ogrodu czerpiemy garściami z tego co dała natury w ziemi, mamy warzywa, zboże i owoce - mówi Jarosław Mączkowski z SwojskaBaba.pl - Przygotowując wyroby jednorazowo przygotowujemy jeden wyrób. Przed przystąpieniem do przygotowania jedzenia sprzątamy kuchnię, myjemy ręce, ubieramy Odzież ochronną (rękawice, czepek i fartuch). Do uprzednio umytego i wytartego do sucha naczynia (miska, garnek, słój) wkładamy, wsypujemy produkty. Po przygotowaniu wędzimy, parzymy, gotujemy, pieczemy czy pasteryzujemy. Wytworzone wyroby przechowujemy w lodówkach lub w warunkach do nich podobnych. Do wszystkich wyrobów dodajemy odrobinę tłuszczu zwierzęcego (smalcu) w celu poprawy wyjątkowy walorów smakowych - dodaje.

A jakie produkty m.in. oferuje nam SwojskaBaba.pl?

Pasztet króliczo-drobiowy

Wytwarzamy go zgodnie z tradycją: po odgotowaniu mięsa z królika – królik własnego chowu i drobiu – drób z własnego chowu z warzywami: marchewka, sól, pieprz, por, seler, oddzielamy kości i chrząstki. Mięso mielimy kilkakrotnie na drobnym sitku. Zmielony farsz mieszamy z przyprawami: majeranek, sól, pieprz, własny przecier pomidorowy, na jednolitą masę. Następnie napełniamy nim słoiki, które pasteryzujemy w odpowiedniej temperaturze i czasie. Po wystudzeniu odstawiamy do lodówki.

Ciastka kruche przez maszynkę ze skwarkami

Wyciskane ciasteczka z maszynki mają charakterystyczny kształt i wielu osobom przypominają słodki smak dzieciństwa. Kiedyś były częstym gościem na polskich stołach i choć z czasem wyparte przez współczesne wypieki, to jednak nie odeszły w zapomnienie. Dziś ciasteczka z maszynki wracają do łask.

Wytwarzamy je zgodnie z tradycją: do miski wsypujemy składniki (skwarki mielone; śmietanę – wytwarzamy własną; mąkę – pszenna; cukier – biały, kryształ, Polski Cukier; jajka – z własnej hodowli) wszystkie składniki łączymy je ugniatając na jednolitą masę. Następnie przez przygotowaną maszynkę przeciskamy ciasto. Do ciastek dodajemy skwarki i pieczemy w wymaganej temperaturze. Po wyjęciu ciastek z piekarnika studzimy i pakujemy je do pojemników. Ciastka oprócz ww. skwarek nie posiadają żadnego tłuszczu i polecane są dla cukrzyków i osób mających problemy z tolerancją cukrów.

Buraczki z kminkiem

Wytwarzamy je zgodnie z tradycją: umyte buraczki parujemy do stanu „al dente” i przygotowujemy zalewę poprzez zagotowanie wody z octem, cukrem, kminkiem, zielem angielskim i listkiem laurowym. Obrane buraczki kroimy w plastry i wkładamy do słoików i zalewamy przygotowaną zalewą i pasteryzujemy. Po wystygnięciu przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu.

Rolniczy Handel Detaliczny
SwojskaBaba.pl
Marika Mączkowska
Ul. Narutowicza 27
13-300 Nowe Miasto Lubawskie

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ