Polska
Tradycyjne i sprawdzone przepisy. Mieszkańcy powiatu ostrowskiego zapraszają do stołu
2023-01-02 09:25:13
red za Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim
Dzięki Księdze Smaków Powiatu Ostrowskiego każdy może spróbować regionalnych potraw z łatwo dostępnych składników. W drugim tomie znalazło się ponad czterysta przepisów. Każdy jest wypróbowany i opatrzony zdjęciami.
Pierwszy tom Księgi Smaków Powiatu Ostrowskiego wyszedł w 2019 r. Okazał się sukcesem wydawniczym więc przygotowano drugą część. Podobnie jak w pierwszej przepisy pochodzą od mieszkańców. Często to dania typowo regionalne, niespotykane w innych zakątkach kraju lub ostrowskie modyfikacje znanych potraw. Najwięcej wariacji jest na temat "pyry".
- Drugi tom „Księgi Smaków Powiatu Ostrowskiego” to kulinarne bogactwo i dziedzictwo smaków kultywowane od lat i wzbogacane przez kolejne pokolenia. To opowieść o ludziach z naszego powiatu, ich historie zamknięte w tradycyjnych smakach, a przede wszystkim obraz tego jak potrafią zintegrować się lokalne społeczności - podkreślił starosta ostrowski Paweł Rajski.
Wszystkie przepisy są sprawdzone. Zanim zostały umieszczone w Księdze przygotowały je panie z kół gospodyń wiejskich działających na terenie powiatu ostrowskiego oraz osoby indywidualne, które chciały podzielić się ulubionymi domowymi smakami z innymi, szkoły i różnego rodzaju organizacje i placówki jak szpital.
- Dania gotowały Panie Kół Gospodyń Wiejskich, a myśmy to wizualnie doprawili, oprawili i… wydali w formie Księgi - dodał Janusz Grzesiak dyrektor Biura Promocji i Relacji Społecznych.
Gotowanie i fotografowanie gotowych dań i ich twórców zajęło dwa lata. Przepisy uporządkowano według rodzajów: alkohole; ciasta i desery; jaja i nabiał; kluski, pierogi i kasze; kompoty, dżemy, konfitury, pasty, przetwory; mięso, drób, podroby; napoje; pieczywo; przekąski; ryby; sosy, dipy, dressingi; warzywa, sałaty, surówki; zupy.
Księga Smaków Powiatu Ostrowskiego swoją premierę miała 4 grudnia.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl