Tradycyjne miody od Bartnika Mazurskiego

2019-03-28 15:30:00 Jakub Chojak

Bartnik Mazurski to marka silnie wyróżniająca się swoim nietuzinkowym, jak na dzisiejsze czasy podejściem do produkcji miodu. Tradycyjne pszczelarstwo, pielęgnowane z pasją i przekazywane z pokolenia na pokolenie to obecnie rzadkość. Na większości półek sklepowych znajdujemy tylko przemysłowe półprodukty, szkodliwe substytuty tego, co słodkie. Dlatego właśnie powinniśmy doceniać perełki takie jak oferta Bartnika Mazurskiego: prawdziwe, smaczne, najwyższej jakości miody produkowane tradycyjnymi metodami z należytą pieczołowitością.

Wraz z rosnącą tęsknotą do naturalnych produktów, coraz większą troskę przykłada się do promocji tradycyjnego, zdrowego i z miłością wytwarzanego pożywienia. Takim godnym pochwały przykładem jest Bartnik Mazurski, który od 1957 r. z zamiłowaniem jako jedno z większych w okolicy gospodarstw pasiecznych, trudni się tą zgoła zapomnianą profesją. Tajemnica niepowtarzalnego smaku miodów to połączenie zachwytu nad innowacyjnością rozwiązań tradycyjnych z urodzajnym i nieskazitelnie czystym terenem byłej Barcji, obszaru Natura 2000. Bioróżnorodność roślin, czyste powietrze oraz tradycyjne techniki i pasja to idealne warunki hodowli pszczół i pozyskiwania wysokiej jakości miodów z dwóch tysięcy uli, które znajdują się na terenie pasieki.

Starania rodzinnej firmy Agnieszki i Roberta Pucerów nie idą w tym przypadku na marne. Od wielu lat Miód Bartnika Mazurskiego to marka znana i uznawana nie tylko przez konsumentów, którzy oczekują coraz wyższej jakości, ale również przez ekspertów w dziedzinie zdrowego, tradycyjnego żywienia. Bartnik Mazurski jako jedyny przedstawiciel swojej branży w regionie Warmii i Mazur otrzymał prestiżowe wyróżnienie znakiem Jakość i Tradycja przyznawanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Ponadto mazurskie miody zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W całej ofercie na szczególną uwagę zasługuje miód lipowy. To właśnie ten rodzaj charakteryzuje się najszerszym działaniem leczniczym, jest też najbogatszy w składniki odżywcze. Miody lipowe to również niepowtarzalny smak i aromat lipy połączonej ze słodyczą i goryczą zarazem. Konsumenci wielokrotnie docenili miód lipowy jak i pozostałe gatunki od Bartnika Mazurskiego na licznych Targach i Festiwalach gdzie cierpliwość pracy z pszczołami i oczekiwanie na wyjątkowy efekt wygrywa z ekspansywną gospodarką nastawioną na ilość i opłacalność produkcji. 
O przeogromnym poświęceniu i pasji do zawodu pszczelarza świadczy również chęć propagowania przez Bartnika tej ginącej profesji, a raczej sposobu na życie. Kolejnym krokiem w ich karierze było zbudowanie wyspecjalizowanej hurtowni pszczelarskiej na terenie swojego gospodarstwa, bogatej w asortyment niezbędny do rozpoczęcia i prowadzenia własnej pasieki, taki jak miodarki ręczne i specjalistyczne, ule, ramki, druty pszczelarskie, odzież ochronna, podkurzacze czy kapelusze pszczelarskie. Oprócz wyspecjalizowanego sprzętu Bartnik oferuje również wsparcie merytoryczne organizując liczne pogadanki, szkolenia, spotkania z zakresu podstaw pracy z pszczołami. Wszystko po to by wykształcić i przekazać swoją pasję młodemu pokoleniu pszczelarzy. 
Bartnik Mazurski to opowieść o tym jak pasja i tradycja wraz z korzystnymi uwarunkowaniami przyrodniczymi wygrywa z pędem nowoczesnego świata, w których wydawałoby się rządzi pieniądz, efekt i ilość. Bartnik Mazurski wraz ze swoją ofertą miodów pokazuje, że smak, jakość, pieczołowitość przygotowania mają najwyższe znaczenie.

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ