Mięso i wędliny

W poszukiwaniu wyjątkowości

2013-04-08 15:00:00 Jakub Chojak

Charakterystyczny smak i aromat zawdzięcza przyprawieniu kolendrą i pieprzem – Śląska z Zawidowic, która produkowana jest w Masarni Bronisława Urbanowskiego, zasługuje na uwagę każdego poszukiwacza smaków ze starych receptur.

Śląska z Zawidowic jest cienką kiełbasą, zrobioną ze specjalnie wybranych kawałków mięsa wieprzowego, które pochodzi od świń wiejskich, pozyskiwanych z lokalnych gospodarstw.

Zgodnie ze starymi recepturami, mocno przyprawiana jest kolendrą i pieprzem, dzięki czemu posiada bardzo charakterystyczny smak i aromat. Wędzona jest na jasny, złotobrązowy kolor.


Firma: MASARNIA Bronisław Urbanowski
Adres: Zawidowice 40B, 56-420 Bierutów
Kontakt: tel.: +48 71 314 80 94, fax: +48 71 315 74 23
Asortyment: produkcja tradycyjnych wędlin
Więcej informacji: MASARNIA Bronisław Urbanowski

Region: Dolny Śląsk


MASARNIA Bronisław Urbanowski istnieje od 1990 roku. W ofercie każdy smakosz znajdzie coś dla siebie – są wyroby dla poszukujących smaku tradycji, dla osób stawiających na pierwszym miejscu zdrowie, jak i dla tych, którzy chcą smacznie zjeść w przystępnej cenie. Masarnia należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, kultywując i utrwalając tym samym tradycje wędliniarskie Dolnego Śląska. Oznaczenie „Kulinarne Dziedzictwo” otrzymały m.in. kiełbasa Domowa, Śląska z Zawidowic, Salceson Zawidowicki, czy Szynka Tradycyjna, a kiełbasa Nożem Krojona i Biała Surowa zostały nagrodzone w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo na najlepszy produkt regionalny.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ